Sebastian_Z Opublikowano 22 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 A jak czyscicie od wewnątrz ja karta kredytową i mam strasznie porysowana szybę choć jadę tą karta z góry na dół to i tak ten piasek się tam j akoś dostanie
radeqq Opublikowano 22 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ja czyszczę kartą i nie mam żadnych rys. Może bardziej uważaj:) Karta to chyba najbardziej popularna metoda:)
krzysiek2301 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 A jak czyscicie od wewnątrz ja karta kredytową i mam strasznie porysowana szybę choć jadę tą karta z góry na dół to i tak ten piasek się tam j akoś dostanie Ja szybę od wewnątrz szybę czyszczę czyścikiem magnetycznym, który daje sobie radę bez problemu i ingerencji rąk w wodę. Nigdy wcześniej nie miałem tak zabrudzonej szyby że musiałem ją czymkolwiek skrobać. Wystarczy systematycznie dbać o czystość akwarium. Pozdrawiam, KD
jaro13 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Pewnie dlatego, że nie złota, a tak na poważnie, to PRZEZ te karty, czyściki magnetyczne i inne wynalazki musiałem swoją trzysetkę przerobić na sumpa. Z drugiej strony DZIĘKI tym kartom posiadam dwa razy większy zbiornik. Teraz czyszczę gąbką do garów. Z jednej str taka trochę ostra, druga delikatna. Przy piasku czyszczę paluchami. Można wyczuć drobinki piasku.
agony Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ja właśnie dokładnie tak samo czyszczę gąbką do garów i dobrze jest. Mi nie przeszkadza to, ze muszę włożyć rękę do wody bo przy okazji piasek przemieszam żeby się oczyścił.
acer2244 Opublikowano 20 Lipca 2013 #6 Opublikowano 20 Lipca 2013 Ja nieraz czyszczę czyścikiem ale rzadko nie widzę żadnej różnicy mam taki czyścik na długim kiju. Trzeba tylko uważać aby się drobinki piasku nie dostały pod spód bo włosy się jeżą trochę na głowie:-) podczas przesuwania po szybie. Glonojad też musi mieć co jeść.Pozdrawiam
bartlomiejb Opublikowano 20 Lipca 2013 #7 Opublikowano 20 Lipca 2013 Można jeszcze czyścić nożykiem do tapet, skalpel z łamanym ostrzem. Bierzesz samo ostrze i jazda z tematem.
rojna Opublikowano 22 Lipca 2013 #8 Opublikowano 22 Lipca 2013 Wewnątrz czyszczę zwykłą gąbką do mycia ciała nową oczywiście oraz z kątków szczoteczką do zębów twardą - też oczywiście nie używaną. Kupiłam też czyścik magnetyczny ale to była totalna strata pieniędzy... Nie używam go w ogóle, a podczas użycia mi "podskakuje" i nie doczyszcza.
moni89 Opublikowano 22 Lipca 2013 #9 Opublikowano 22 Lipca 2013 A ja polecam przetrzeć szybę od wewnątrz raz tak na trzy - cztery dni zwykłym, papierowym ręcznikiem kuchennym. Przecierając, zanim zrobi się zielony osad z glonów, zapobiegasz w ogóle ich powstaniu i spokój, nie trzeba nic skrobać
Sir_Yaro Opublikowano 22 Lipca 2013 #10 Opublikowano 22 Lipca 2013 A ja polecam przetrzeć szybę od wewnątrz raz tak na trzy - cztery dni zwykłym, papierowym ręcznikiem kuchennym. Przecierając, zanim zrobi się zielony osad z glonów, zapobiegasz w ogóle ich powstaniu i spokój, nie trzeba nic skrobać przeciez pourywane farfocle beda zaraz pływac...
Rekomendowane odpowiedzi