Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzialem ostatnio takie male baterie sloneczne na parapet, ze nawet w bloku mozna ich uzywac. Wie ktos moze z Was czy taka bateria dala by rade dostarczyc prad do utrzymania akwa 200l?? Macie jakies pojecie jak to dziala??

Opublikowano

Wątpię w taką sprawność tego - urządzenia, poza tym, sama bateria to nie wszystko, co w nocy? jakie akumulatorki? sprawa zasilania prądem stałym czy zmiennym, podrzuć linka do takich baterii słonecznych.

Opublikowano

Nie prosciej oswietlac akwa sloncem? :) Ogrzewanie technicznie możliwe, zasilania pompek nie biorę pod uwagę wcale, normalne zasilanie ac z sieci o wiele bardziej pewne.

Opublikowano

baterie słoneczne dają prąd stały. Zbyt mało by uciągnąć w całosci akwarium. ale jako wspomaganie jak najbardziej może być. Łatwo sprawdzić: zliczyć moc potrzebną do danego akwarium i przeliczać W i porównać z wydajnością baterii, zakładając wykorzystanie mocy do 30% ( nie ma co się napalać na moc maksymalną tych baterii). wiązać się to także musi z regularnym utrzymaniem w czystości, by nie marnować energi słonecznej.

Pytanie czy warto ?

Rodzaj produkowanego prądu ma mniejsze znaczenie w dobie powszechnych urządzeń typu UPS. A tylko UPS lub coś podobnego gwarantuje stałe napięcie i ilość prądu, która jest zmienna na wyjściu z samych baterii zależnie od natężenia światła słonecznego.

Czy prościej oświetlać akwa słońcem - często lepiej i zdrowiej dla akwarium. Jedyny problem, zależne od wystawki i możliwości utrzymania temperatury (energia cieplna przez szyby),

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedzi. Ja na baeriach slonecznych wogole sie nei znam ale widzialem dwie takie na parapecie i zaczalem sie zastanawiac jak to sie ma do wydajnosci. Raczej mi chodzilo o to zeby czerpac z nich prad do utrzymania calego akwa, czyli filtrow, oswietlenia i grzalki. Z tym ze takie baterie jak patrzylem na necie to troche drogie sa i inwestycja chyba by sie nie zwrocila. Raczej moze cos takiego sluzyc jako zapas na przerwy w dostawie pradu ale chyba gra nie warta swieczki.

U mnie w akwa jest tak:

-zewnetrzny ok 18w

-wewnetrzny ok 6w

-swietlowka 30w

-grzalka 200w

Co lacznie daje 54w ciaglego poboru pradu i 200w co jakis czas. I to w sumie jest malo ale jak to sie ma do takiej bateri?? Na jakiej zasadzie to by mialo dzialac??

W dzien by dawala prad a w nocy nie?? Czy sa do tego jakies akumulatory??

Opublikowano
muszą być akumulatory - taki UPS :) - co kolejnym jest wydatkiem.

Czyli jednak gra nie jest warta swieczki?? A szkoda bo bym dumny byl ze swego malego jeziorka, ktore by bylo ekologicznie utrzymywane do tego :)

Opublikowano
Ależ owszem, możesz ekologicznie. Tylko pytanie, czy stać cię na to ;)

Wlasnie czlowiek chcialby choc odrobine pomoc srodowisku ale rece zwiazane sa z powodu wysokich kosztow niestety :(

Opublikowano

proponuję zerknąć np na taką stronkę: http://www.pv.ekologia24.biz/zestaw-fotowoltaiczny-135Wp jest tam opisana wydajność ogniwa słonecznego o powierzchni 1m2

średnia produkcja dzienna waha się od ok. 80 Wh w zimie do 600 Wh w lecie (80 Wh = np pompka 8W przez 10 godzin)

cena takiego zestawu słonecznego to w przybliżeniu baniaczek 375l z szafką i kompletem wyposażenia i obsadą F1 :wink:

myślę że teraz każdy odpowie sobie czy stać go na ekologię .....

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Najprawdopodobniej będę zamawiał te: https://pvc4u.nl/product/pvc-hd-kogelkraan-dil-32-x-32-blauw-vdl/ Dlatego że cenowo wychodzi to tak samo a mam to na miejscu i w razie jakby coś było nie tak to odeśle im   Ogólnie miałem zamawiać wszystko w Polsce ale jak widzę że ceny są takie same albo o nie wiele wyższe (czyt. 1 zł w przypadku zaworu) to szkoda zamawiać z Polski i płacić za wysyłki.  A prawda jest taka że Holendrzy mają dosyć dobre jakościowo rzeczy.
    • Jak będziesz budował narurowca w oparciu o zawory kulkowe takie jak ten https://allegro.pl/produkt/zawor-kulowy-fip-1-1-4-02994-d898e8b9-2738-4b95-bb70-6c7d56367ac1?offerId=14757231912, to sugeruję, abyś zamówił sobie uszczelki cięte na miarę (grubość - 2/3 mm, średnica zewnętrzna - 55 mm, średnica wewnętrzna - 24 mm) takie jak na zdjęciu poniżej.  Ja moje zamawiałem w firmie wycinanieuszczelnien.pl i od tego momentu nie mam problemu z cieknącymi zaworami.  
    • Dobra sugestia  W tym przypadku da się dołożyć bez problemu myślę  
    • W ostatnim projekcie zmniejszyłeś ilość korpusów na filtrację chemiczną. Nie wiem czy nie wrócił bym do 3.  Osobiście sam rozważam jak przerobić w moim narurowcu sekcję chemiczną aby mieć więcej materiału filtrującego.
    • W Holandii mam możliwość zamówienia do 350 cm 19mm z tym że Ja myślę o podwójnie klejonej 12mm. Czyli nie może być inaczej jak 24mm. Wole dmuchać na zimne. Jak narazie musze się zadowolic 756 litrów ktore aktualnie zaczynam zakladac malymi kroczkami Powodzenia z projektem  Będę śledził temat   P.S. Koszt szkła 19mm o wymiarach 350 x 100 1600 euro na chwile obecną
    • Akwaria.pro 🙂 Jestem zadowolony, wszystko dokładnie tak jak się umówiliśmy. Dodatkowo mega pomoc przy wnoszeniu, można powiedzieć że dostawa do miejsca w którym stoi 😉 Nie bardzo jest taka możliwość, bo tafla szkła ogranicza większość szklarzy na długość 321 cm, stąd mój pomysł żeby pozostałe miejsce wykorzystać na filtr. 100 wysokości ło panie to szykuj portfel na szkło 19 mm 😆 Okno spokojnie, jak skończę hydraulike to wcisnę pod ścianę i okno się otworzy normalnie 🙂 kusiło szersze, ale wtedy właśnie bym już nie otworzył, a nie chciałem kolejnej sprzeczki o taką pierdołę, 100 musi wystarczyć 😉 W zasadzie najtrudniej było wdostac szkło przez okno do środka, później jak już stało nad stelażem to tylko wyciąganie warstw styropianu spod dna i dopchnięcie kawałek w stronę tylnej ściany, łatwizna 😆 Panel mógł mieć co najmniej 50 cm szerokości, stwierdziłem że na tą obsadę biologii nigdy za wiele, tym bardziej że jeszcze musi tam wejść komora pompy. Ja jestem zwolennikiem prostej filtracji opartej na maksymalnej ilości prostych mediów nasypanych pod korek 😉  Kamienie wybierałem w taki sposób że jak mogłem swobodnie podnieść na wysokość klatki piersiowej to trafiał na paletę, a jak miałem z tym problem to odrzucałem na bok. Na upartego zbuduje podest obok akwarium, np z europalet i sam sobie je włożę nawet bez pomocy. Całość ma tylko 120 cm wysokości, bo to projekt do oglądania z kanapy.
    • Wydaje mi się, że całość pójdzie jeszcze do tyłu i okno się otworzy.
    • Wow, mega 👍  Włożenie tych kamlotów do środka, to będzie  dopiero wyzwanie. Z tym panelem z boku, dobry pomysł ale chyba trochę za duży. Ale w sumie filtracji nigdy za wiele 😉 Trzymam kciuki 👌
    • Nieźle! Od ściany do ściany, kij tam że okna nie można otworzyć - też bym tak zrobił  , chciałbym widzieć jak wciskaliście to szkiełko pomiędzy ściany  .
    • Mega zbiorniczek  I ciekawy pomysł na filtracje, chociaż nie lepiej było tą powierzchnie wykorzystać dla ryb ?  hehehe Trzymam kciuki za projekt 🤞 Za około 4-5 lat też planuje budować zbiornik 384 x 100 x 100.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.