Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z testami PH firmy JBL, jeden test ma na PH 3-9, drugi też JBL na PH 7,4-9.

Jak mierzę tym ( 3-9) to wychodzi PH pomiedzy 8-8,5 a jak tym ( 7,4-9) to wychodzi 7,6.

Kh mam 18.

Ktoś miał coś podobnego?

Opublikowano

bardziej masz 7,6 ;). Mam oba testy, ogólny test pH JBL ma słabe nasycenie barw - niewykluczone że nie odczytujesz odpowiednio zabarwienia.

Opublikowano

Być może, z odczytaniem wyniku raczej u mnie Ok, z pyszczakami dopiero zaczynam ale ogólna akwarystyka to juz parę lat ( 300 l ameryka, 112 l holender, 40 l krewetkarium), zrobie jutro taki test na sprawdzenie JBL - przełoże z holendra cały komputer z phmetrem i zobaczymy jak wypadną testy JBL.

pozdrawiam

Opublikowano

Wieć po testach za pomoca phmetru PH wyszło 7.789.

Tak wieć testy kropelkowe JBL z małą niedokładnścią JBL ( 3-9) wynik 8-8,5 , a JBL ( 7,4-9) pokazał wynik 7,6. Czyli obydwa troche oszukuja.

Opublikowano

7,6 przy 7,8 to nie oszustwo. To dobry wynik, stopniowanie jest co 0,2 więc wynik jest w granicach błędu. Już pomijając fakt że musiałbyś mierzyć trzema testami tę samą próbke żeby dokonywać porównań

Opublikowano

Z tymi trzema testami to nie koniecznie, jako pomiar prawdziwy przyjałem pomiar z komputera akwarystycznego Skalar, i porównałem to do wyniku z JBL, wiec chyba do porównania dokładności testów które posiadam wystarczy.

Opublikowano

Zgadza się, elektroda skalibrowana na cacy, cały dzien zainstalowana do pyszczaków i po dwa pomiary testami kropelkowymi w tym samym czasie wieć wyniki wiarygodne.

Pozdrawiam