Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To czas zacząć moją przygodę z Malawi, proszę o uwagi :)

1. Szkiełko + pokrywa aluminiowa Aquael - 540L -180x50x60cm

2. Filtracja - póki co Aquael Unimax 700 jako biolog i mechanik

3. Oświetlenie - dwie świetlówki T8 o mocy 58W 

4. Kamienie otoczaki, piasek z rzeki Warty wypłukany i wygotowany, brakuję jeszcze tła które ma być czarne

5. Obsada już zamówiona:

- 2+4 copadichromis fire crest,

- 2+4 tramitichromis intermedius kambiri

- 2+4 placidochromis blue otter

- 2+4 aulonocara stuartgranti usisya

Co do obsady najwięcej obaw mam do  copadichromis fire crest, który ponoć najlepiej czuję się jedogatunkowo.

akwa 02.03.2020.jpg

Edytowane przez darianus
Opublikowano

Moim zdaniem za mało kamieni i kryjówek . Chcesz kilka gatunków to muszą mieć miejsce swojego rewiru do pilnowania , a przeważnie to jakaś kryjówka czy dziura między skałami.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 minuty temu, Lukasz22 napisał:

Moim zdaniem za mało kamieni i kryjówek . Chcesz kilka gatunków to muszą mieć miejsce swojego rewiru do pilnowania , a przeważnie to jakaś kryjówka czy dziura między skałami.

Twój wpis jest jak najbardziej OK ale w przypadku ryb z grupy mbuna. Kolega będzie miał obsadę z grupy non mbuna które zazwyczaj obierają rewiry tylko na czas tarła i zazwyczaj nie są to groty czy "dziury" :) .

• Lubię to 4
Opublikowano
4 minuty temu, eljot napisał:

Twój wpis jest jak najbardziej OK ale w przypadku ryb z grupy mbuna. Kolega będzie miał obsadę z grupy non mbuna które zazwyczaj obierają rewiry tylko na czas tarła i zazwyczaj nie są to groty czy "dziury" :) .

...ale mimo wszystko przydało by się podnieść aranżację choć z jednej strony, żeby nie było aż tak płasko.

• Lubię to 2
Opublikowano

Bartek jak najbardziej się z tobą zgadzam starczyłby z jeden/dwa konkretne kamienie (wysokie) i wyglądałoby to o wiele lepiej.

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, eljot napisał:

Bartek jak najbardziej się z tobą zgadzam starczyłby z jeden/dwa konkretne kamienie (wysokie) i wyglądałoby to o wiele lepiej.

Dokładnie to miałem na myśli👍

Opublikowano
13 minut temu, eljot napisał:

Racja, też to zauważyłem. Jakoś w ręcach większe te kamienie się wydawały a jak obsypalem piachem to bardzo się wypłaszczyly. Spróbuję po prawej stronie dać jednego byczka i zobaczymy :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Spróbuję po prawej stronie dać jednego byczka i zobaczymy

Daj po lewej, może uda się choć trochę zasłonić grzałkę i rurkę od filtra.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, darianus napisał:

Co do obsady najwięcej obaw mam do  copadichromis fire crest, który ponoć najlepiej czuję się jedogatunkowo.

Pisałem Ci, że ten gatunek przebywa w pobliżu skał. W ich zakamarkach i grotach samce zajmują swoje terytoria i tam przygotowują tarło. A Ty zrobiłeś im pustynię. Tu masz filmik z YT. Jest ich tam sporo. Większość właśnie jednogatunkowo. 

Jeśli chcesz, żeby dobrze się czuły, to stwórz im jak najlepsze warunki. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, pozner napisał:

Pisałem Ci, że ten gatunek przebywa w pobliżu skał. W ich zakamarkach i grotach samce zajmują swoje terytoria i tam przygotowują tarło. A Ty zrobiłeś im pustynię. Tu masz filmik z YT. Jest ich tam sporo. Większość właśnie jednogatunkowo. 

Jeśli chcesz, żeby dobrze się czuły, to stwórz im jak najlepsze warunki. 

Na tym filmiku masz pięknie wybarwionego fire cresta w towarzystwie mrok 😉 także może z tą jednogatunkowością to trochę  mit? Kurczę, to nie jest czasem to samo akwarium?

Edytowane przez darianus