Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakupiłem pompę IBO 25-60. Chciałem ją montować pod szafką ale układ jej "śrubunku" jest inny niż mi pasuje. Chciałem pompę powiesić tak aby woda wpływała od góry a wypływała dołem (tak jak na zdjęciu) a ja mam śrubunek ustawiony na boki. Pompy obrócić nie mogę bo w instrukcji pisze, że wtyczka ma być od dołu. Są na niej śruby (zaznaczyłem na zdjęciu na zielono). Czy można je odkręcić i zmienić układ wejścia i wyjścia? Czy to powoduje utratę gwarancji? Śruby są na klub imbusowy i wydaje się, że odkręcenie ich nie powinno sprawić problemu.

pompa-obiegowa-pco25-4n.jpg

Opublikowano
5 minutes ago, JemioloSeba said:

Witam.

Zakupiłem pompę IBU 25-60. Chciałem ją montować pod szafką ale układ jej "śrubunku" jest inny niż mi pasuje. Chciałem pompę powiesić tak aby woda wpływała od góry a wypływała dołem (tak jak na zdjęciu) a ja mam śrubunek ustawiony na boki. Pompy obrócić nie mogę bo w instrukcji pisze, że wtyczka ma być od dołu. Są na niej śruby (zaznaczyłem na zdjęciu na zielono). Czy można je odkręcić i zmienić układ wejścia i wyjścia? Czy to powoduje utratę gwarancji? Śruby są na klub imbusowy i wydaje się, że odkręcenie ich nie powinno sprawić problemu.

pompa-obiegowa-pco25-4n.jpg

Jesli dobrze pamietam, to kabel nie musi byc koniecznie u dolu. Pompa moze obracac się wedlug wlasnej osi, dopoki jest w pionie, ale nie inaczej.

http://www.dambat.pl/upload/beta-instrukcja-obslugi-pompy-beta_e12.pdf

Zerknij tutaj do instrukcji obslugi na strone 3.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Odkręcisz i masz po gwarancji. Jak wtyczkę będziesz miał z boku to nic się nie stanie, tylko do odczytu będziesz musiał przechylić głowę ;) .

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok to jedno z głowy. 

Teraz ten punkt instrukcji mnie zastanawia:

"Mimo możliwości pracy pompy przy tłoczeniu wody pionowo w dół producent zaleca taki montaż aby pompa tłoczyła wodę pionowo w górę lub w poziomie. "

Opublikowano
1 minute ago, JemioloSeba said:

Ok to jedno z głowy. 

Teraz ten punkt instrukcji mnie zastanawia:

"Mimo możliwości pracy pompy przy tłoczeniu wody pionowo w dół producent zaleca taki montaż aby pompa tłoczyła wodę pionowo w górę lub w poziomie. "

Osobiscie bym sugerowal zrobic tak jak producent zaleca, lepiej "pomoc" pompie z zasysem od strony mechanikow. No chyba, ze nie masz takiej mozliwosc w szafce, wtedy bedziemy glowkowac.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, JemioloSeba napisał:

Przecież możesz tak zamontować pompę, po wyjściu z mechaników dasz kolanka w dół rurka kolanka w górę pompa i wyjście na biologię. Zapewne wymyśliłeś to odwrotnie z mechaników na pompę a później kolanka rurka kolanka i biologia :).

--------------

No tylko głowę będziesz musiał przechylać w drugą stronę ;) 

Edytowane przez eljot
Opublikowano
4 minuty temu, eljot napisał:

Zapewne wymyśliłeś to odwrotnie z mechaników na pompę a później kolanka rurka kolanka i biologia :).

Wymyśliłem to tak, że za mechanikami kolanko w dół, pompa i powrót do akwarium. Nie będę miał korpusów z biologią (przynajmniej na razie).

Opublikowano

Żadnej gwarancji nie tracisz,  te śruby są właśnie po to żeby użytkownik mógł zmieniać dowolnie przepływ wody. I z tego co pamiętam w pompach grundfosa było opisane ze woda może płynąć pionowo lub poziomo byle reszta była w tym samym miejscu czyli kablem do dołu.  

Opublikowano
6 minutes ago, eljot said:

Przecież możesz tak zamontować pompę, po wyjściu z mechaników dasz kolanka w dół rurka kolanka w górę pompa i wyjście na biologię. Zapewne wymyśliłeś to odwrotnie z mechaników na pompę a później kolanka rurka kolanka i biologia :).

--------------

No tylko głowę będziesz musiał przechylać w drugą stronę ;) 

Wlasnie to mialem na mysli, chyba ze nie ma miejsca :).

1 minute ago, stan said:

Żadnej gwarancji nie tracisz,  te śruby są właśnie po to żeby użytkownik mógł zmieniać dowolnie przepływ wody. I z tego co pamiętam w pompach grundfosa było opisane ze woda może płynąć pionowo lub poziomo byle reszta była w tym samym miejscu czyli kablem do dołu.  

Master narurowiec zabral glos i wszystko jasne :D.

Opublikowano
3 minuty temu, JemioloSeba napisał:

Wymyśliłem to tak, że za mechanikami kolanko w dół, pompa i powrót do akwarium. Nie będę miał korpusów z biologią (przynajmniej na razie).

Jak masz Seba kaseciaka to olej ciepłym moczem biologię w narurowcu.  I przy tej pompie bez biologii za pompą pomyślał bym o rurach 1cal.