Bartosz1985 Opublikowano 3 Grudnia 2021 #151 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Czyli czeka mnie kolejna przebudowa systemu, ehh człowiek uczy się na błędach. Ciekawi mnie tylko czy te zawory kulowe pvc-u 32 i korpusy 3/4" nie zawężają średnicy przepływu.. Dzięki za wyjaśnienia.
Waclaw Opublikowano 3 Grudnia 2021 #152 Opublikowano 3 Grudnia 2021 2 godziny temu, Bartosz1985 napisał: Czyli czeka mnie kolejna przebudowa systemu, ehh człowiek uczy się na błędach. Ciekawi mnie tylko czy te zawory kulowe pvc-u 32 i korpusy 3/4" nie zawężają średnicy przepływu.. Dzięki za wyjaśnienia. Zawory PVCU są pełnowymiarowe, wiec nie ograniczają przepływu. Natomiast korpusy filtrów, nawet te 3/4, mają nieco zawężony przekrój. Ale z pewnością nie na tyle, żeby miało miejsce zjawisko kawitacji, o którym pisał Bartek. U siebie mam trzy równoległe korpusy, całość pogania pompa Grundfosa i wszystko jest idealnie. Myślę, ze po takiej przeróbce zdecydowanie poprawią się przepływy- byłem wręcz zaskoczony ich niskim poziomem. Przy układzie, o którym wspomniałem przepływy na I biegu to 1,600 ; na II-3,100; a na III- 3,200. 3
Rekomendowane odpowiedzi