Gość grabiec Opublikowano 23 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Miałem 4 samice Melanochromis auratus piękne żółciutkie około 6 cm i postanowiłem dodać samca. Wpuściłem jak napisane na noc przy zgaszonym świetle ale niestety ja na razie widze samice nie wygladaja na zadowolone z nowego towarzysza. Gonią go strasznie. Zagoniony siedzi w rogu akwa nosem do góry i nie bardzo wiem jak sie to skończy. Myślałem że adaptacja przebiegnie łagodniej. Jakie rokowania zamęczą go?
eljot Opublikowano 23 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Trudno powiedzieć, możesz poprzestawiać trochę dekoracje aby zajęły się czymś innym i może samiec odsapnie, i da radę.
kado Opublikowano 23 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 23 Stycznia 2016 widziałem tego samca w galerii i trochę mnie dziwi brak atrapy jajowej ... czy teraz będąc zagoniony nadal ma ciemną barwę ???
Gość grabiec Opublikowano 23 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 23 Stycznia 2016 widziałem tego samca w galerii i trochę mnie dziwi brak atrapy jajowej ... czy teraz będąc zagoniony nadal ma ciemną barwę ??? Tak caly czas jest ciemny. Wygładał tak
kado Opublikowano 23 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 23 Stycznia 2016 to pewnie samiec , daj mu czas na zajęcie pozycji w stadzie
Gość grabiec Opublikowano 23 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2016 a teraz wyglada wyblakło:
harisimi Opublikowano 23 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Nowe ryby zawsze mają pod górkę. Nie ważne czy to samiec czy samica. Moim zdaniem najlepszym pomysłem jest to co napisał eljot. Zmiana wystroju absorbuje ryby a zaginiony auratus ma szansę odsapnać.
Gość grabiec Opublikowano 23 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 23 Stycznia 2016 troche ogarnał metode ukrywania sie. Schował sie za filtrem i juz go tak nie gonią. Wrócił też do normalnej poziomej pozycji. Mam nadzieje, ze jutro mu odpuszczą.
harisimi Opublikowano 23 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Jeśli nie, to zrób te zmiany ... przy okazji wyrzucając coś z gadżetów ;-). Tak poważnie, zmiany w wystroju pozwolą samcowi na zniwelowanie przewagi starych mieszkańców. Wszystkie ryby będą poznawał nowe lokum ☺.
Rekomendowane odpowiedzi