Skocz do zawartości

Parametry Wody- Jakie powinny być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakładam akwarium 112 l, piasek, będą tyleki Pseudotropheus Saulosi

Filtr jest nowy zewnętrzny Fluval l, 200l 45 US Gal 780 l / h 206gph

Mam pytanie odnośnie parametrów wody. Jakie powinny one być?

Jakie testy z tych tańszych są najlepsze?

Pozdrawiam, Kuba :)

Opublikowano
Jakie testy z tych tańszych są najlepsze?

Tańsze nie znaczy że są dobre i najlepsze ;) ,tak jak kolega polecam tobie tylko testy kropelkowe JBL(są najdokładniejsze)...Jest tańsza opcja(niż zakup pojedyńczych testów)...Zakup sobie tą walizkę(aktualna dostępna oferta) co podaje w linku

JBL COMBISET TEST PH KH NO2 NO3 NH4+NH3 CO2 (5693516165) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/56/93/51/61/5693516165@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@56/93/51/61@@AMEPARAM@@5693516165

...

Pamiętaj że musi na walizce pisać plus NH4+NH3 ,do tego zestawu zakupisz tylko osobny test na ph w przedziale 7.4-9.0 ,bo ten w walizce nie nadaje się do naszego biotopu...No i już będziesz miał wszystko co potrzebne do pomiarów wody :) ,potem tylko zakupujesz tanie uzupełnienia i masz spokój na wieki ;)

https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-test-ph-74-90-zastosowanie-malawi-tanganika-sulawesi-p-195.html

Opublikowano

Popieram obu przedmówców w całej rozciągłości :D

Poza tym że kolega Kuba wygląda mi na Anglika lub Irlandczyka:D :D

a tam królują testy API a JBLa na lekarstwo.

A może by tak nakaz wpisania miejscowości wprowadzić - to żadne ujawnianie danych osobowych - a bardzo pomaga przy ocenie kranówy i reszty ustrojstw.

Opublikowano
Popieram obu przedmówców w całej rozciągłości :D

Poza tym że kolega Kuba wygląda mi na Anglika lub Irlandczyka:D :D - to żadne ujawnianie danych osobowych - a bardzo pomaga przy ocenie kranówy i reszty ustrojstw.

Spoko, ja jestem z Polski jak by co ;) ;)

Opublikowano
Adam jak twardość ogólna może być mniejsza od węglanowej?
Jaro nie może ale wsyp dużo sody do akwa a testy pokarzą to co niemożliwe ;).
Opublikowano

albo weż żdziebko wody po zmiękczaczu domowym i pomierz - to się bardzo zdziwisz

KH 17 a GH 3:D zmiękczacz podmienia jony wapnia jonami sodu i masz niemożliwe.

to mierzone GH to nie jest prosta matematyczna suma KH + GH

Opublikowano

Ale kolega podobno pokazał tabelę z parametrami z jeziora. No chyba że tam też mierzy się parametry jak w akwarium i dosypuje się sody ;)

W akwarium mierzymy odczynnikami które mogą pokazać taką bzdurę. Jednak twardość ogólna to suma twardości przemijalnej i trwałej.

Opublikowano
a

to mierzone GH to nie jest prosta matematyczna suma KH + GH

Hmm, chyba pomyliło Ci się to drugie GH z twardością niewęglanową. Bo z równania GH=KH+GH wynikałoby, że KH=0 :P

Niemniej oczywiście GH to jest prosta matematyczna suma tw. węglanowa =+ tw. niewęglanowa. Jednak test na KH mierzy zasadowość, a nie twardość węglanową, stąd może nam z testów wyjść na pierwszy rzut oka błędny wynik. Wynika to z faktu, że twardość węglanowa to ten bufor, który jest związany z jonami magnezu i wapnia, a test mierzy w uproszczeniu całą zdolność buforową. I dopiero ją przelicza na wapń i magnez. I dobrze, że tak mierzy, bo właśnie zasadowość bardziej nam się w akwarystyce przydaje niż przydałaby się twardość węglanowa.

Co do testów. Kuba_Akwarium, nie ma co pakować kasy w JBL-a, który wydoi z Ciebie na każdy z testów (KH, GH, pH) pod 20zł. pH oraz GH+KH (tak - 2 testy w cenie jednego) zooleka będziesz miał za połowę tamtej ceny. To są tak proste testy, że nie ma tu czego spaprać i spokojnie można korzystać z tańszych. Twardość zooleka jest wiarygodna, patrząc na pomiary, które robiłem przy mieszaniu wód - wyniki były zgodne z obliczeniami. Natomiast pH zooleka regularnie zawyża o 0,15 (w przedziale, który będzie Cię interesował). To mniej niż wynosi jego dokładność, a dodatkowym plusem jest fakt, że teraz to wiesz :)

Nie mówię, że JBL wskazuje gorzej, ale sam bym go już nigdy nie kupił z trzech powodów:

-wspomniana wyżej cena

-moim zdaniem kiepskie przejścia między barwami - dla mnie mało wyraźne, w zooleku są o niebo łatwiejsze do wykrycia

-konstrukcja testów, powodująca że nawet minimalnie przekroczenie daty ważności czyni testy całkowicie bezużytecznymi - pokazują głupoty; nie podoba mi się takie podejście do konsumenta

Oczywiście to dotyczy wymienionych testów, bo niech ręka Boska broni kupować zoolekowskich testów na NO3 czy PO4 :twisted: