Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Przeglądam forum od blisko 2 miesięcy z zamiarem założenia akwarium Malawi. Przejrzałem bardzo wiele wątków, historia forum oraz Wasza wiedza o tym biotopie jest imponująca. Jako że mieszkam na śląsku miałem przyjemność spotkać się ze Staszkiem z Coube oraz Malawianem - Panowie dzięki za poświęcony czas.

Pierwsze zakupy zrobione, zdradze że stawiam 375l.

Reszta w innym dziale ;)

Pozdrawiam

Dominik

Opublikowano

Tak naprawdę 375 litrów nie wzięło się z mojej głowy, po blisko 10 latach bez szkiełka przygodę chciałem zacząć od 112-160l. Natomiast z kim nie rozmawiałem padało pytanie.

Pyt:

Jakie największe akwarium zmieścisz u siebie ?

Odp:

Tam gdzie chce żeby stało to 160 cm max czyli około 375-400 litrów.

Życzliwa odpowiedź:

Kupuj 375l nie stracisz na kupnie nowego zbiornika 375l za rok :) A niestandardowe wymiary odpuść bo podrażają start.

Stąd zakup przesunął się o około 2 miesiące ale taka zapadła decyzja 375l :), poza tym kilkanaście tygodni wertowania forum gdzie jasno rekomendujecie duże baniaki. Druga sprawa jak obejrzałem kilka zbiorników to faktycznie 375l to już kawał wody z perspektywą. Ślubu z Malawi nie biorę, choć bardzo mi odpowiada ten typ zbiornika. Jeżeli za 5 lat zmienię zdanie taka woda pozwoli na paletki, a na upartego nawet na pawiookie.