Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam akwarium 240 l (netto ok. 195). Filtracja JBL e901, troche roslin. Zalozone 24 lutego, jakis tydzien temu zaczalem zarybiac (w momencie zarybiania NH3 i NO2 niewykrywalne). Najpierz Aulonocara ff - 4 sztuki, kilka dni potem P. saulosi - 7 sztuk (czyli netto ponad 15l/rybe). Ryby mlode, ok 3-4 cm. Od dwoch dni mam silne zmetnienie i NH3 i NO2 sa wykrywalne (testy Zoolek), ilosci minimalne. Zastanawiam sie, czy przyczyna jest niedostateczna filtracja? Czy dolozyc jeszcze jeden filtr? Myslalem o mechanicznym wewnetrznym, ale nie wiem, o jakiej mocy - ten filtr co jest juz i tak robi pralke w akwarium...

Bede wdzieczny za porady.

P

Opublikowano

Spokojnie. Pozwol sie bakteriom jeszcze bakteriom zwiększyć swoją ilość. Dostarczyles im pożywki i teraz wzbudzają sie ze stanu wegetatywnego aby sie rozmnażać.

Opublikowano

Witaj

Tem wątek powinieneś zalożyć w odpowiednim dziale pt Osprzęt, bo pytanie głównie jest z tym związane. Dobrze byłoby aby modowie przenieśli ten temat.

Filtracja JBL e901

Kolego jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak taki filterek robi "pralkę". Gdzie jego wydajność jest z rzędu 500l/h. Praktycznie wszyscy do takiego szkiełka używają jeszcze filtra wewnętrznego. Prosze poczytaj tutaj

http://forum.klub-malawi.pl/podstawowy-osprzet-filtracyjny-t20673.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli, poza ewentualnym dolozeniem filtra mechanicznego, nie podejmowac zadnych gwaltownych krokow (np. podmiana polowy wody etc)?

P