luksOn Opublikowano 28 Lutego 2016 #1 Opublikowano 28 Lutego 2016 Witam wszystkich. Mam pytanie. Za każdym razem po podmianie wody (ok20l) występuje mętnienie wody oraz szyb(załącznik). przy okazji pokazało się to http://forum.klub-malawi.pl/to-sinice-t26942.html . Moje pytanie czy to oznaka zachwianej równowagi biologicznej ??? parametry wody na dzień 21.02 GH-9 KH-16 PH-8 NO2-0 NO3-20 Zbiornik 120cm 40cm 50cm Kubełek Greenline 910 Mechanik Aquael 1500 Eheim skim350 Obsada- Labidochromis caeruleus, Melanochromis cyaneorhabdos, Aulonocara Fire Fish
timi-akwaria.pro Opublikowano 28 Lutego 2016 #2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Wg mnie problem nie leży w biologii tylko w wodzie, którą używasz do podmian.
luksOn Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 28 Lutego 2016 woda w kanie ma niskie ph. Używam soli azzo i tyle
Greekzi Opublikowano 28 Lutego 2016 #4 Opublikowano 28 Lutego 2016 pH w kranie może być niskie, ale to KH ma większe znaczenie. Kranówa często jest zagazowana dwutlenkiem węgla i ma nienaturalnie obniżone pH - w akwarium to wszystko wraca do normy. Może być to wina chloru, który zabija pożyteczne bakterie i rozchwiewa równowagę biologiczną. Może to być nadmiar mineralizatora (BTW - wystarczy Ci zwykła soda, a nie ten cudowny specyfik, który najpewniej też jest zwykłą sodą oczyszczoną, ale o wiele droższą ). Ale napisz jakie jest to KH w kranie. Skoro problem występuje przy tak niewielkich podmiankach to akwarium musi być mocno rozchwiane - czy ono dojrzało zanim wpuściłeś ryby? Amoniaku nie mierzysz?
luksOn Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 28 Lutego 2016 Paramety masz podane. A przy podmianie stosuje antychlor. Zbiornik działa od września 2015
egon44 Opublikowano 28 Lutego 2016 #6 Opublikowano 28 Lutego 2016 woda w kanie ma niskie ph. Używam soli azzo i tyle To jakie ph ma woda w kranie? Ile lejesz wody do cotygodniowej podmianki? Masz Eheim skim350 a na tafli widać film bakteryjny,czy tylko mnie się tak wydaje?
Greekzi Opublikowano 28 Lutego 2016 #7 Opublikowano 28 Lutego 2016 Paramety masz podane. A przy podmianie stosuje antychlor. Zbiornik działa od września 2015 Jakbyś nie zauważył to ja pytam o: Ale napisz jakie jest to KH w kranie. Czytaj ze zrozumieniem - wyraźnie napisałem, że pH w kranie nie ma znaczenia i potrzebne KH żeby coś powiedzieć. Napisz dokładnie jak dużo dajesz tej "soli" i jak to robisz - cała procedura przygotowania wody do podmianki. I co to jest dokładnie za "sól".
pozner Opublikowano 29 Lutego 2016 #8 Opublikowano 29 Lutego 2016 Co to są te białe paski? Co Ty masz w filtrze? Widzę jakieś białe ścinki, co to jest???!!! Nie doszukujmy się problemów w biologii, czy chemii. To jakieś brudy. Napisz czy coś ostatnio robiłeś z akwarium, co masz w filtrach? Jeśli z rybami jest ok. to szukaj przyczyn w swoich zabiegach.
imak73 Opublikowano 29 Lutego 2016 #9 Opublikowano 29 Lutego 2016 A może masz bardzo drobny piasek i przy podmiankach zaczyna po prostu zamulać wodę. Te ścinki pływające - co to - nicienie czy porysowana szyba?????????
luksOn Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor #10 Opublikowano 29 Lutego 2016 Te paski to bąbelki z napowietrzania
Rekomendowane odpowiedzi