Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pojawił się następujący problem. Ostatnio wystrzeliły mi sinice , zasłoniłem na 3 dni ale to nie pomogło bo wróciły. Może za szybko wszystko zrobiłem ale mam pytanie jak zasłonienie akwa nie pomoże to co dać na nie? Zwiększyć np do 5 dni ? Ale jak karmić ryby wtedy ? Jak ponowić działanie z pozytywnym skutkiem ?

[300] Malawi

Opublikowano

Sinice to takie dziadostwo, z którym walczyłem z 4 miesiące. Nie pomagało zaciemnienie, wszelka chemia niby na sinice, absorber fosforanów też nie zadziałał. Pisanie o stosunku NO3 do PO4 też nijak nie miało odzwierciedlenia na moje sinice.

Ja po długiej walce zrobiłem tak:

Wyłączyłem światło całkowicie na ponad 2 tygodnie, nie zaciemniałem akwa. Po tej przerwie zmniejszyłem moc oświetlenia i jak na razie mam spokój ( choć w jednym miejscu coś mi się pojawiło na piachu).

Wcześniej kupiłem chemiclean na sinice ( podobno tylko do morszczaka ) i dziś zapodałem aby dziadostwo się nie rozrosło. Czytałem na roślinnym forum, że w słodkich też działa. Ja będę w stanie dopiero ocenić za miesiąc lub 2. Jak się nie pojawią to polecę produkt.

-- dołączony post:

Sorki za post pod postem ale podrążyłem temat Boyd Chemiclean o stosowaniu w wodzie słodkiej i natrafiłem na coś takiego:

http://boyd--enterprises.com/faq/

Tam jest napisane, że chemiclean działa również w wodzie słodkiej. Morszczaki są zadowoleni ze stosowania, podobno sinice po kuracji nie powracają.

Opublikowano

Czytałem własnie twój temat dziś i poszukałem tego produktu. Na e-rybka ma same pozytywne opinie więc musi być coś w tym. Poza tym jeden z komentarzy " Działanie widać po 6h od użycia Brak cyjano w moim akwarium po 24h. Polecam " więc warto w niego zainwestować myślę.

Zamówiłem BOYD CHEMICLEAN. Po weekendzie pewnie dostanę , zdam relacje jak to zadziałało na sinice:)

[300] Malawi

Opublikowano

Chemiclean nie jest tani. Ja zamówiłem opakowanie na ponad 4000l, dałem ponad 100zł. Choć patrząc z perspektywy ile wody utlenionej wlałem i innych środków cud miód i malina to stwierdzam, że ta stówka to kropla w morzu :)

Opublikowano

Kolego. Ja chemii w akwarium mówię NIE. Lanie środków na sinice nie zniweluje przyczyny występowania ich. Przemyśl jeszcze raz jakie zmiany mogły zajść u Ciebie w zbiorniku.

Z tego co pamiętam dodałeś kolejne 10 wat oświetlenia.

Opublikowano

Opinie ludzi używających Chemiclean mówią że sinice nie powracają :) Dodanie dodatkowego światła tj łącznie 30 W na 300 l wody a to i tak mało. Może i to jest przyczyną ale bardziej celował bym w to że przeszedłem z cotygodniowej podmiany na co 2 tygodnie. Celem było zwiększenie NO3 w akwa , dodanie światła a co za tym idzie wzrost glonów ale tych pożądanych.Może tym ruchem wywołałem te sinice. Miałem akwa owinięte ręcznikiem + dodatkowe napowietrzanie które chodzi cały czas ale nie pomogło. Zrobiłem podmianę teraz ok 90 l wody i od teraz wracam do cotygodniowej + kuracja zamówionego już środka:)

[300] Malawi

Opublikowano

Nie wiem czy to przypadek czy nie ale po zastosowaniu Chemiclean w krewetkarium ( około 1 miesiąc temu ) zaczął się intensywny wzrost glonów nitkowatych soczyście zielonych. Wtedy nie zwracałem na to uwagi ale po zastosowaniu tego środka w moim malawi efekt jest ten sam ale glony tym razem nie są nitkowate ale takie skorupkowate też pięknie zielone.

Zbieg okoliczności? Możliwe, choć Chemiclean ma chyba coś w sobie co powoduje ich wzrost tępiąc przy tym sinice.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby która mnie dopadła w Czerwcu zaczęło się przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca Sierpnia nie ruszałem się właściwie z Łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.