Jump to content

jakie inne zyjatka zamiast swiderkow?

Recommended Posts

Posted

Witam

Chcialbym dowiedziec sie czy swiderki mozna zastapic jakimis innymi zyjatkami ?:P Przezylem juz plage swidrow nie raz i teraz przy zakladaniu nowego akwa chcialbym sie tego ustrzec

Posted

Może trochę nie na temat, ale czy nie rozważasz rezygnacji ze służby sanitarnej w akwarium ? Przy sprawdzonych rozwiązaniach można przecież tak zaaranżować akwarium, że dodatkowe stworzenia oprócz ryb nie będą potrzebne. Chyba, że masz sentyment do trzymania w akwarium innych stworzeń oprócz rybek ? ;-)

Posted

tez nad tym myslalem ale wtedy bedzie wiecej pracy z mojej strony na co nie zawsze znajduje czas. Do tego mam tlo pangea rock IV i ciezko rozmiescic filtry tak zeby wszystko z podloza zasysalo

Posted

Nie chcę nic doradzać, ale jeśli nie jesteś pewien czy znajdziesz czas na systematyczne zajmowanie się akwarium to może odłóż plany jego zakładania na później ;-)

Jeśli zależy Ci na utrzymywaniu na niskim poziomie związków azotowych możesz spróbować użyć żywicy na bazie polimerów np. Purigen (w wielu przypadkach ten preparat się sprawdził - poczytaj sobie obszerny wątek na jego temat w dziale Testownia).

A jak już koniecznie chcesz trzymać w akwarium stworzenia przekopujące podłoże (choć w Malawi z uwagi na to, że pyszczaki przegrzebują piasek ryzyko występowania stref beztlenowych jest znikome), to z tego co się orientuję niektórzy akwaryści do redukcji populacji świderków wykorzystują azjatyckie Helenki.

pozdrawiam