Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o poradę

Jeden z samców od ok. tygodnia ma w okolicach oczu rdzawoczerwone, okrągłe plamki o śr. ok 3mm , wnętrze warg też jest podobnego koloru. wydaje mi się , że ma uszkodzone/trochę zdeformowane "miniząbki" w pyszczku. Wczoraj zaobserwowałam także spuchnięte i galaretowate oczy (nie maksymalnie ale są spuchnięte i przejaśnione). Poza tym objawy są takie jak często wiele osób opisuje: Rybka przebywa w swoim stałym miejscu (pod kamieniem, w rogu akwarium), nie chce jeść,jest mniej ruchliwa, ciężko oddycha, szeroko otwierając pyszczek i częściej rusza skrzelami . Nie puchnie. Jeśli chodzi o pokarm to nigdy nie wyrywała się do jedzenia i zawsze czekała aż inne zjedzą.

często widziałam jak goniła się w obwodzie koła z innym samcem, wgryzała się w jego pyszczek...-ogólnie chyba walczyły ze sobą. Rybka była jednak zdrowa. Czy opisane objawy to skutki pobicia? infekcji ?czy może jednego i drugiego?

Wczoraj przeniosłam ją do 20l pojemnika z woda z akwarium zakropliłam odpowiednia ilość preparatu bactoforte i wpusciłam po paru minutach z powrotem. Opuchlizna z oczu jakby troszkę się zmniejszyła. Czy ten preparat t pomoże? co to są za objawy? czy rybkę trzeba eksmitować na czas leczenia?

akwarium jest ok. 100l, czteromiesięczne z 6 żółtymi pyszczakami i jednym glonojadem.

pyszczaki to:

- 3 samce (2 o długości ciała ok. 7cm ( 1 chory) i jeden ok. 5cm.)

-3 samice mniejszsze także ok. 5cm

w pierwszym tygodniu posiadania akwarium jedna z rybek zachorowała-objawem były napuchnięte galaretowate oczy. Sól akwarystyczna troche złagodziła jej stan potem, zalecono mi preparat "bactoforte" do całego zbiornika i rybka wyzdrowiała.

Akwarium mam w spadku, nie znam za bardzo ich histori poza tym,że było ich kiedyś 12 szt. mnożyły się i zdychały aż zostało ich tyle ile teraz mam.

pH wody -ok. 7,5 ; temp. 25*C, wodę wymieniam co ok. 7-12 dni, karmię raz dziennie spiruliną czasami Ichtio-vitem, filtr jest wewnetrzny (gąbka), Aqua clear 30 i jest także głównym napowietrzaczem, jest jeszcze mały napowietrzający bąbelek. Ostatnio miałam problem z glonami w kolorze indygo -zalecono mi ograniczyć karmienie do 1 raz dziennie. wyczyściłam też wlot filtra. Poza tym ścieram glony z szyby przed wymianą wody. Czyszczę żwirek końcówką która wyciągam wodę.

z tego co przeczytałam pewnie muszę zakupić jeszcze inne testy.

Pozdrawiam

Monika

Opublikowano

tak dokładnie Labidochromis caeruleus :)

--

nie mam wszystkich danych. w poniedziałek mam zamiar kupić brakujące testy do oznaczenia jonów amonowych, azotanów i azotynów. tymczasem w skrócie:

wielkość akwarium- 100l

- obsada: 6 pyszczaków Labidochromis caeruleus i mam nadzieje ze do poniedzialku bedzie ich tyle:) 1 glonojad (nie znam dokł. gatunku jest szary ok. 10cm długości)

- filtracja- filtr biologiczny aquaclear 30

- parametry wody pH 7,5 , co to jest TwO i TwW?

- sposób karmienia wczesniej 2 razy teraz 1 raz dziennie spirulina oraz czasem Ichtio-vit

- częstotliwość i ilość podmian wody- raz na 7- 10 dni, 30%, uzdatniam wodę wodociągową prepartatem biotopol.

raz na miesiąc dodaje do wody preparat z kulturami bakterii Bactoactive (firmy Tropical) Może chociaż objawy coś wam powiedzą?

Opublikowano

Dopóki nie podasz parametrów nic nie można stwierdzić.

Na tę chwilę najbardziej potrzebne są testy na NH3/NH4, NO2 i NO3

TwO - Twardość ogólna

TwW - Twardość węglanowa

Tymi testami się na razie nie przejmuj, też są ważne ale najważniejsze są te podane wyżej.

Opublikowano

dziękuję za dotychczasowe wyjaśnienia. Z tym jedzeniem ....w sklepie zoologicznym w takim razie chyba ktos sie nie znał bo polecił mi własnie spirulinę....aczkolwiek preparat ma w składzie 36% glonów oraz ryby i "produkty rybne"...tak więc jest tam tez w składzie białko zwierzęce...hmmm no ale skoro to nie ten pokarm to czym je należałoby karmić? wydaje mi się, ze dobrze ustaliłam gatunek ryby wyglądają tak jak na tym zdjęciu http://www.aqua-fish.net/show.php?h=electricyellowcichlid

Opublikowano

Żadna nowość że się w sklepach nie znają, niestety :-(

Gatunek ustaliłaś dobrze :-)

Co do pokarmu to Hikari ma dużą paletę dobrych pokarmów - kup raczej tonące bo nie trzeba namaczać.

Opublikowano

kupiłam test paskowy "6 w 1" firmy JBL. Odczytałam mniej więcej (trudno mi jeszcze te kolory jednoznacznie określić dlatego podaje niektóre wartości w przedziałach:

NO3 wynosi ok. 25-50 mg/l...bardziej w stronę 25 mg/l

NO2- 0 mg/l

twardość ogólna - w granicach 4-7 *d , twardość węglanowa 10*d

pH- 7,6

Cl2- 0

ps. mała poprawka...akwarium ma ok. 200l tj. 40 cmx 80cm x 60cm...a takie nieduże się mi wydawało:) pps. znajoma osoba dzisiaj obejrzała wodę z akwarium pod mikroskopem....mam tam dużo wrotek, jakiś glon wskazujący na dobre natlenienie wody, okrzemki oraz niestety sinice.....ładnie wyglądają w powiększeniu ale niestety obsiadają mi gąbkę filtra oraz tworzą taki indygo-zielony nalot na kamyczkach/żwirku...tj. j woda jest już wiem, że woda jest "zeutrofizowana"...za dużo jedzenia im kiedyś sypałam i chyba to jest efekt. chorą rybkę przeniosłam w niedzielę do dosyć przejrzystego pojemnika ok. 10 litrowego z napowietrzaczem..zakropliłam preparat bactoforte, pożyteczne bakterie a dzisiaj witaminy...nie wygląda lepiej ale też nie gorzej. woda ma w nim troche mniejsze pH tj ok. 7,2 a twardośc ogólną 7*d, reszta parametrów taka sama.

--

no i w niedzielę zauważyłam,że pyszczak ma oprócz plamek i wyłupiastych oczu jakby wielkiego czerwonawego sińca własnie w okolicach oczu... właściwie to plama na cała głowę po jednej stronie....dzisiaj chyba ciut wyblakła...mniej widoczna.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.