Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie wiem czy wiesz, że to do niedawna esterka ice-blue czy "ice", dopiero niedawno jednoznacznie zakwalifikowana inaczej
I dobrze że to zrobiono bo to całkiem inne ryby zarówno z wyglądu, callainos jest smuklejszy, (sam o tym pisałeś doradzając mi moją pierwszą obsadę :)) a zwłaszcza z zachowania. Redzik to dosłownie krówka i tylko nie raz byczki się pobodą ;) a u callainosa i jałówki mają niezłe rogi :)
Opublikowano

Oczywiście że się różnią ale ja nadal uważam, że oba gatunki nadają się do 120-ki. Choć nie będę się upierał, ze w wyglądają tam optymalnie bo optymalnie to wyglądał mój 15-16 cm samiec Protomelasa gdy pływał w moim obecnym baniaku tylko z konkurentem i 4 samicami ;)

Opublikowano
Ciekawe jest Twoje spojrzenie na pobyt esterek w 120 cm skoro sam masz Metriaclima callainos a nie wiem czy wiesz, że to do niedawna esterka ice-blue czy "ice", dopiero niedawno jednoznacznie zakwalifikowana inaczej :). Jednak OK z tym mogę się zgodzić. Nie wszystkim krówka może podobać się w mniejszym baniaku ale na pewno to jest kwestią gustu a nie możności pielęgnacji.

Trochę źle kolego zrozumiałeś moje intencje, ale to zapewne dlatego, że się nieprecyzyjnie wyraziłem. Tak jak słusznie zauważyłeś (a czego ja nie dodałem w swoim poprzednim poście) o gustach się nie dyskutuje i ja to oczywiście szanuję. Pomijając wielkość, a precyzyjniej: długość "kobaltów", które pod tym względem nie ustępują M. estherae, odnoszę wrażenie, że M. callainos w zestawieniu z - "kotletowatym" (przepraszam jeśli kogoś uraziłem tym sformułowaniem ;-) - M. estherae wyglądają o wiele bardziej subtelnie (tak jak kolega eljot12 trafnie zauważył są smuklejsze w porównaniu do esterek). Stąd taka moja uwaga w poprzedniej wypowiedzi ;-)

pozdrawiam

Opublikowano

Chyba zdecyduję się na Demasoni i Msobo. Mam dużo kryjówek z wapienia filipińskiego, także mam nadzieję, że przynajmniej samice Msobo nie będą się tam chowały.