Skocz do zawartości

Akwarium 150x50x50 (Plan)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale masz jakieś kamienie? czy pytasz czysto teoretycznie. Jeżeli tak, to poukładaj na środku tak żeby się się z każdej strony podobało.

Opublikowano

Ja obecnie jestem na etapie zmiany aranżacji i jeśli chodzi o ułożenie kamieniu to robię tak:

-jadę do składu kamieni, rysuję na ziemi akwarium, ustawiam kamienie i patrze. Po 1,5 do 2 h zaczynam widzieć zarys tego co ma być.

-wracam do domu z wybranymi kamolami + inne jakie wziąłem i zaczynam na nowo zabawę.

A teraz to co miałem na myśli: to Twoja wizja i ciężko tu o radę. Pooglądaj zdjęcia i zobacz co fajnie wygląda.

Ja mam akwarium między dwoma pomieszczeniami (ryby nie reagują na światło płochliwością) ale zdecydowałem się na widok z jednej strony bo w kuchni noże nie muszą widzieć akwarium :) i to co mogę Ci zaproponować to układ sprawiający wypełnienie akwarium. Poniżej zarys myśli - rzut z góry.

IMHO powinno dać ciekawe wrażenie pełnego kamieni akwarium, ale z każdej strony jak będziesz patrzyć to będzie i "plaża" i gruzowisko i częściowy efekt tła. Tylko w samych rogach potrzebujesz duże kamienie i do tego płaskie żeby nie zagraciły środka.

Ja obecnie zakupiłem gnjes łupany. fajne kształty i wrażenie zwalistych głazów, a do tego są płaskie.

Poukładaj sobie najpierw na podłodze i zobacz czy ci układ odpowiada i nie obstawaj przy jednym. Rozmotuj i próbuj od nowa.

post-12700-14695713549333_thumb.png

Opublikowano

Przed zmianą aranżu u mnie zrobię zdjęcia tego pomysłu z kamieniami rzeczywistymi (teraz nie chce mi się do piwnicy latać), jeśli chodzi o samo układanie oczywiście nie przy samej szybie jak jest w propozycji powyżej ale tak 3-4cm od szyby, no i najważniejsze kamienie, sam kolor już daje inne odczycie objętości i to jak pada światło. w tym projekcie warto wyeksponować środek tak żeby zaakcentować przestrzeń pomiędzy skałami z gasnącą ilością światła w stronę boków.

Opublikowano

A ja się nie zgodzę, jest o wiele, wiele lepiej gdyż przy tym samym litrażu jest efekt większego dna i większej ilości kryjówek i kamieni, duża przestrzeń (wizualnie) pomiędzy skrajami akwarium. Ryby chętnie pływają w poprzek gdzie wcześniej siedziały " na z góry upatrzonych pozycjach". Dla oglądacza też jest fajny efekt bo obserwujesz rybę, za chwile wpływa pomiędzy skały przez co patrzysz już na inną gdy za chwile w najmniej oczekiwanym miejscu wypływa ta którą oglądałeś- coś niesamowitego. Jak będę miał chwilę czasu to zapodam jakiś filmik bo złudzenie jest fajne.

Poniżej zdjęcie za dnia jak już woda się wyklarowała.

post-12700-14695713630813_thumb.jpg

post-12700-14695713631694_thumb.jpg