Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Buduję tło strukturalne. Pomyślałem, że może dałoby się zamiast cementu użyć fugi. Czy ktoś z Was próbował tak eksperymentować? Fugi dostępne są w wielu kolorach i mogłyby się świetnie nadać.

Jak uważacie?

Jeśli nie fugi - to polećcie jakiś sklep z pigmentami do zaprawy cementowej.

Niby powinny być wszędzie dostępne, ale pochodziłem po kilku marketach budowlanych w Trójmieście - i nigdzie nie mają.

Tu zdjęcie z przygotowań:

akwarium2.jpg

Akwarium tylko 67l.

Opublikowano

trochę skromne takie akwa na tło strukturalne, nie dość, że zajmiesz i tak mało przestrzeni w takim litrażu to i wygląda to jak bunkier, mało to ciekawie wygląda.

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę, że akwarium jest za małe do "poważnych zastosowań". Pływa sobie w nim kika rybek "ogólnych". Tło ma umilić im życie a nam obserwacje. Szacuję, że dekoracja zabierze około 6-7 litrów.

Powiedzcie mi, czy cementowi nadać kolor czarny czy brązowy? Zakładam, że potem i tak pokryje się glonami.

Opublikowano
Witam,

Buduję tło strukturalne. Pomyślałem, że może dałoby się zamiast cementu użyć fugi. Czy ktoś z Was próbował tak eksperymentować? Fugi dostępne są w wielu kolorach i mogłyby się świetnie nadać.

Jak uważacie?

Jeśli nie fugi - to polećcie jakiś sklep z pigmentami do zaprawy cementowej.

Niby powinny być wszędzie dostępne, ale pochodziłem po kilku marketach budowlanych w Trójmieście - i nigdzie nie mają.

Tu zdjęcie z przygotowań:

akwarium2.jpg

Akwarium tylko 67l.

Jak na "kotnik", to może być

Opublikowano

Kolega zadał konkretne pytanie wiec proszę trzymać się tematu.

Fugi raczej nikt nie stosował bo trudno wyczuć jaki barwniki będą miały wpływ na ryby. Większość osób maluje tła farbami akrylowymi (poszukaj jest trochę wątków o farbach ).

Opublikowano

Na forum opisywane były skuteczne próby wykorzystania kleju do płytek.Fugę odradzałbym, nie wiadomo co tam jest namieszane, często jeszcze jakieś dodatki grzybobójcze.

Opublikowano

Z tego co kiedys gadałem ze znajomym od wykończenia wnętrz to mówił mi, że fugi mają właśnie środki grzybobójcze, aby ten syf nie robił się na płytkach np: w łazience. Ile w tym prawdy? Nie wiem, ale coś w tym musi być, bo faktycznie na fugach w łazience grzyb pojawia się baaaardzo rzadko. Ja bym odradzał

Opublikowano

Dzięki za rady. Zrezygnowałem z pomysłu fugowania. Użyłem zaparwę CERESIT CX-5 z dodatkiem barwnika do zaprawy w kolorze "czekoladowy brąz".

CX-5 jest bardzo trudnym materiałem. Zasycha w 5 minut i rzeczywiście po tym czasie nie nadaje się do użycia. Musiałem rozrabiać małe porcje po 100g i szybko je rozprowadzać. Dość to niewygodne.

W czasie schnięcia tła - kilka razy solidnie spryskałem je wodą i po dwóch dniach zamontowałem w akwarium. Dla pewności wodę z pierwszego zalania wymieniłem po dobie.

Efekt na dziś jest taki:

akwariumzalane3may.jpg

Pozostaje poczekać na glony, które wyrównają kolory tła i skał.