Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam zamiar założyć akwarium 112l MAlawi- w środku maj pływac harem Saulosi

Pytanie moje odnosi się do filtracji, a wygląda ono następująco:

Wiele osób w podobnych litrażach +/- stosuje filtr kupełkowy tetra ex 700

Są one dobre, ale i niestety drogie.

CZy do mojego akwa mógł by być taki oto filtr kubełkowy: http://www.allegromat.pl/aukcja119340

Cena nie jest wygórowana, a zapowiada się dosyć fajnie, jaki flitr polecili być Cie wententrzny do tego akwa, chciałbym tamten, jako zenwętrzny+jakiś wentetrzny, prosze o pomoc.

Czy jeśli jest pokrywa na akwarium, weżyki od kubełka będą sie mieścić bezproblemowo?

Opublikowano

Filtry HW ciesza sie dobra opinia za niewielka cene.

Sam uzywam tylko wersji 304.;)

Na Twoim miejscu jezeli bedzie tylko harem saulosi to wzialbym HW ale 303 np.tutaj roznica w cenie niewielka, a juz nie wsadzalbym filtra wew.

IMO przy kilku rybach ten da sobie spokojnie rade.

Opublikowano

Hmmm...

Chodziło mi ogólnie o opinie o HW, fajnie że sa pozytywne w całkiem fajnej cenie :)

TEraz to już nie wiem, czy wybrać ten mocniejszy bez filtra wew, czy wewnętrzny+zewnętrzny.

Musze poczekać, aż Cristalki- krewetki podrosną i wtedy będzie wiadomo, jak z funduszami :D

--

A i jeszcze pytanie, ale nie będe zakładał nowego tematu.

Mm piasek kwarcowy wielkości 0.1-0.3mm czyli baaardzo drobny :)

Czy odmulacz by sobie z takim poradził i go nie wciągnie?

Opublikowano

Wciąga bez większych problemów. Ale jak dobrze dobierzesz filtrację to nie będziesz musiał nic z dna odmulać. Raz na jakiś czas ręką przemieszaj piasek i tyle.

Opublikowano

Filtry HW naprawdę cieszą się dobrą opinią. Sam rozważam zakup takiego , mam ferplast blue ekstrim (nie mam pewności czy to dobra pisownia;) ) 700l/h no i nie jestem z niego za bardzo zadowolony delikatnie mówiąc.Robi praktycznie tylko za biologa , załadowałem go ceramiką , keramzytem i zeolitem. Więc chyba kupię mocniejszy właśnie HW

Opublikowano

Miałem 112L i ten właśnie filtr. Jestem bardzo zadowolony, jednak faktycznie przyda się drugi, który wymusi obieg wody w akwarium. Jeżeli zależy Ci na niskiej cenie a wysokiej wydajności to HW-302 + Głowica AT-203 2000l/h lub inny wydajny filtr wewnętrzny.

Opublikowano
Głowica AT-203 2000l/h lub inny wydajny filtr wewnętrzny.

IMHO 2000l/h to za dużo. Max 1500l/h do zbiornika o długości 80 cm. Ja u siebie mam 1500 Aquaela i potrafi zrobić zamieszanie.

Opublikowano

Po tym, czego się dowiedziałem wybiore chyba ten 1000l/h + wkłady do niego

A na wenętrzny mógł by być PAt-Mini? ma przepływ 400l/h, z krewetkarium go mam, a sobie leży i jak narazie jest bezużyteczny :)

Czyli ni ewarto kupowac odmulacz do kwarcu 0.1-0.3mm>?

Bo będzie wciągał ten kwarc z mułem, bo jest takiej małej średnicy ten piasek?