Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z dziurki wygoniły rybki samiczkę maingano i zauważyłem ze ona ma spuchnięty otwór odbytu i tez jest troszkę taka opuchnięte na brzuchu, samiczka ta inkubuje wiec myślałem ze się chowa z tego powodu , jakieś porady związku z tym ?

--

Proszę o pomoc jaką chemie zastosować bo rybcia chyba odleci do krainy wiecznych łowów;/ :sad:

--

pomoże ktoś jak uleczyć moje rybki ? Czy tez mam zakupić specyfiki z posta bloat i dozować wedle tych dawek o których pisze kolega ;/

Opublikowano

No nie wiemy co to jest, bo musimy znać parametry twojej wody, że móc spróbować zastanowić się co to za ustrojstwo zaatakowało twoje ryby. Nie jesteśmy wróżbitami. Jedź do sklepu i kup testy kropelkowe na NO2 NO3 NH3/4 pH i na początku wystarczy, żeby wiedzieć co Ci się dzieje. Podejdź poważnie do tematu to my też tak postąpimy. Bo to o co nas prosisz to póki co wróżenie z fusów. Patrząc na zdjęcie poznasz czy osoba na nim, która waży 200 kg to obżerająca się świnia, czy osoba chora na jakąś genetyczną dolegliwość? Myślę, że nie. Więc jak będziesz znał parametry wody wykonane testami kropelkowymi, najlepiej JBL'a to wtedy napisz.

Opublikowano

kh, przedział 0-5, gh - przedział 20-30,

Testy JBL są tak dokładne? Nie miałem zielonego pojęcia :)

Prosimy o wykonanie testów TESTAMI KROPELKOWYMI

Przeczytaj jeszcze raz o jakie testy proszę i zastanów się, czy podane przez Ciebie to te o które proszę

Pozdrawiam

Opublikowano
Testy JBL są tak dokładne? Nie miałem zielonego pojęcia :)

Prosimy o wykonanie testów TESTAMI KROPELKOWYMI

Przeczytaj jeszcze raz o jakie testy proszę i zastanów się, czy podane przez Ciebie to te o które proszę

Pozdrawiam

Akurat w tym przypadku KH i GH nie są aż tak ważne.

Na pewno powinieneś zrobić testy na NH3/NH4 i NO3.

Nie dawaj żadnej chemii dopóki nie będziesz znał tych parametrów.

Opublikowano
Akurat w tym przypadku KH i GH nie są aż tak ważne.

Na pewno powinieneś zrobić testy na NH3/NH4 i NO3.

Nie dawaj żadnej chemii dopóki nie będziesz znał tych parametrów.

No też o GH i KH nie prosiłem tylko o NH3/4 NO3 i pH oraz NO2

Opublikowano

Witam

testy w końcu dotarły do mnie:) oto wyniki

nh4 - 0,05

nh3 - 0

no3 - 30

ph - 8,5

no2 - 0

samczyk trev den a reszta rybek z obserwacji ma sie dobrze, zastosowałem 3 dniowa głodówkę jak zasugerował kolega

mam coś zmieniać lub podawać ?

Opublikowano

mam coś zmieniać lub podawać ?

Zasadniczo musisz się głęboko zastanowić nad obsadą bo ta którą masz nie da rady szczęśliwie i zdrowo żyć w jednym baniaku ze względu na preferencje żywnościowe.

Jak napisałem już wcześniej - zastanów się w którą stronę chcesz dążyć mięcho czy rośliny.