Skocz do zawartości

Jakie filtry zewnetrzne na biologa i mechanika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Poradzcie jakies filtry zewnetrzne jako mechanik i biolog do akwa 150x50x50.Bardzo chcialbym nie miec filtra wewnetrznego jezeli jest taka opcjia z dwoma kublami to jakie byscie polecili??Obsada to pseudotropheus sp elongatus neon spot , pseudotropheus saulosi i ewentualnie jeszcze jeden gatunek chociaz nie wiem czy nie bedzie juz za duzo!!Prosze o pomoc.Jestem amatorem akwarystyki i jak Wy nie pomozecie to leze.Czytam jak tylko mam chwile o tym wszystkim ale powiem szczerze ze u mnie z czasem to bardzo marnie od rana do wieczora jestem poza domem i naprawde niemam kiedy wszystkiego wyczytac i poszukac.Prosze o jakas pomoc jakie kubly czym zasypane i powiem szczerze ze szukalem troche o narurowcu i nie bardzo wiem co to jest jak byscie mogli cos o tym napisac?Bylbym bardzo wdzieczny ewentualnie jakies inne opcje jak tylko sa!!Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli chodzi o kubły to nie potrzebne wystarczy kubeł np HW303 wystarczy w spokojności co do wypełnienia to bio-ceramika do pełna ewentualnie troszkę miejsca na samej gorze na jedna gąbkę Co do wewn to coś o przepływie 2000l/h czyli at 203 lub aquael 2000 i cyrkulator jvp102 Co do obsady możesz dołożyć co np M zebra Luwino Reef , Maison Reef, M msobo Magunga lub M Membe Deep a nawet P Acei lub Ngara Także wybór masz dowolny

Opublikowano

Wielkie dzieki za podpowiedz.Juz moge zaczac poszukiwania filtracji tylko czy ten kubel HW303 jest w pewnym stopniu bezawaryjny oraz co dla mnie wazne dosc cichy?? Bo niestety akwa bedzie sie prezentowalo w pokoju w ktorym spie razem z Żoną wiec musi byc wmiare cichy.Czy ktos go posiada jakis czas i moze sie wypowiedziec??Bo nie ukrywam ze jezeli juz kupowac to chcialbym cos pozadnego wiadomo ze chyba fx5 mi nie potrzebny ale jezeli jest cos lepszego od hw303 a nie duzo drozszy to wole troszke wiecej wydac a nizeli mam byc niezadowolony z zakupu i eksploatacji.Chociaz szkoda ze nie mogą byc 2 kubleki, bo wiadomo ze im mniej osprzetu wewnatrz tym lepiej sie akwa prezentuje.Jeżeli ma ktos jeszcze jakies propozycje to bardzo prosze bede mega wdzieczny.

Ps. Fajnie ze mozna liczyc na forumowiczów ktorzy siedza w tym od dawna. Wiadomo ze mozna poszukac postow ale stare posty mnie nie interesuja bo ja akwa zakladam teraz a nie 2 lata temu.Troszke draznią mnie odpowiedzi typu poszukaj na forum.Poniewaz nie wiem czy wszyscy ale ja od tego zacząlem i powiem szczerze ze duzo sie dowiedzialem ale duzo jeszcze nie wiem i naprawde potrzebuje jasnych i terazniejszych odpowiedzi.Pozdrawiam i czekam na ewentualne sugestie , ktore sa naprawde milewidziane.Tymbardziej ze jest to wyzwanie z mojej strony ,poniewaz obiecalem zonie ze bedzie to naprawde niesamowity biotopo godny postawienia w pokoju goscinnym i obserwowania niesamowitych zachowan pyszczakow!!Pozdrawiam!!!! i zycze milego weekendu oraz milych obserwacji pysków przez weekend!!Mnie jeszcze to nie dotyczy!!szklo bede mial dopiero we wtorek a gdzie cala reszta!!!!:P

Opublikowano

Ja mam w 450l filtrację opartą na dwóch kubłach i dwóch cyrkulatorach.Jeden chińczyk 1200l/h jako biolog i fluval 405 1300l/h jako mechanik.W akwarium jest czyściutko i woda kryształ.Żałuję jedynie że wydałem tyle kasy na fluvala,bo nie widzę żadnej różnicy między nim a chińczykiem(jebao chyba 303).

Zużycie energii to:cyrkulator 12Wx2+jebao 25W+fluval 20W=69W

Nie widzę teraz na allegro,ale do mechanika polecam dokupić taki płaski i szeroki koszyk zasysający.

Opublikowano
bierz JBL 1500 cichy,bezawaryjny,4 lata doskonałego serwisu gwarancyjnego i bardzo dobra cena.Szukaj na akwarystyczny24.pl

Za cene JBL kupi np.dwa chinczyki hw303;) i tez beda OK.Mam i JBL oraz HW i w chwili obecnej juz za JBL bym nie przeplacal.;)

HW jak podlaczylem poltora roku temu tak chodzi bez problemow.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.