Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego to z tego co widać będziesz miał 120L zbiornik włożysz do niego tło (80cm x 40cm x około 3-4cm) masz minus 10L, dodasz skałki około 40kg to masz minus około 30-40L, do tego piasek około 30L, i różne sprzęty (do tego wody nie nalejesz nigdy do pełna), to zostanie Ci mniej więcej 50L wody to co ty tam chcesz wpuścić saulosi 1+2? Bo nic innego nie widzę w twoim baniaku. Nie wkładał bym tylu skał i napewno tła!

natrafiłem na temat przypadkiem i powiem że szafka pewnie wytrzyma, ale kompletnie nie zgadzam się z powyższym, otóż:

- 40kg skał nie wypiera 30-40l wody - zaciekawiony potrzeba zbadania na swoim akwarium zmierzyłem za pomocą prostego eksperymentu ile wody wypierają moje skały i wyszło mi, że zastosowane 140kg granitu wypiera ~35-40l wody (mierzona każda skała oddzielnie w małym zbiorniku, zalanym 50l wody - badana zmiana poziomu wody z linijki i przeliczana na litry), co mniej więcej pokrywa się z gęstością skały typu granit ;)

- 1l piachu o granulacji około 1mm = 1,6kg - sprawdź na wadze kuchennej - przy czym 1,6kg piachu nie wypiera wcale 1l wody ze zbiornika, bo woda wsiąka w piach ;)

tyle przykładów - pozdrawiam

Opublikowano

Szafka- nacisk z górnej płyty (przy założeniu wypoziomowania i podkładu piankowego) zostanie przeniesiony pionowymi płytami tu 4 sztuki w układzie T na dolną płytę. Układ pionowy T zapewnia stateczność poprzeczną każdej z płyt. Dolna płyta czyli całość szafki płasko na podłodze, też można dać jakąś matę np. od paneli podłogowych i koniecznie cała żeby równo przylegała.

Możesz spokojnie stawiać na tym każde akwa z wymiarami górnej płyty.