Skocz do zawartości

Przestraszone pyszczaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oto moje akwariumc25iyljd.jpg

Oświetlenie 2x20W

Mam problem z rybkami, bo gdy wieczorem gaszę świetlówkę to wszystkie ryby zaczynają uciekać w popłochu. Myślałem aby kupić jakieś urządzenie które pomoże mi stopniowo wyciemnić akwarium, tylko nie wiem czy to można stosować do świetłowek> może macie jakiś inny sposób, albo wiecie jak takie urządzenie może się nazywać/

Opublikowano

Nie mam pojęcia czy takie coś istnieje ale co do płochliwości to ja kiedyś w baniaku z innymi rybkami miałem aluminiową pokrywę miałem to samo i okazało się ze było bardzo słabe przebicie prądu przy gaszeniu włączaniu oświetlenia! Uziemiłem oświetlenie i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Wnioskuję, że świetlówki masz na jednym stateczniku. Może spróbuj na każdą świetlówkę osobny statecznik wtedy będziesz mógł je włączać z odstępem czasowym lub druga opcja montaż oświetlenia przejściowego np. LED-ów.

Opublikowano

Myślę, że tak, choć takie rozwiązanie wydaje mi się mało praktyczne, będziesz musiał sam włączać, a tak podłączasz każdą świetlówkę pod osobny sterownik i oświetlenie samo śmiga

Opublikowano

Kolego zamiast kombinować z oświetleniem, zmień akwa albo obsadę bo jak na ten moment masz sklepowe malawi mix i nic dobrego z tego nie wyniknie.

Opublikowano

Możliwe, nie sprzeczam się, ale ja kupiłem całe akwarium w komplecie i narazie chce się zająć stroną techniczną a dobiero później się zajmę rybkami :)