Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż zwracam się po raz kolejny z pytaniem do bardziej doświadczonych forumowiczów. Pytanie moje brzmi następująco. Czy posiadając małą liczbę ryb w zbiorniku możliwe jest to, że ryby są spokojniejsze. Zaryzykowałbym stwierdzenia, że spokojne aż za bardzo. Otóż mało pływają. A dokładniej nie pływają prawie wcale. 2 tygodnie temu zredukowałem trochę obsadę i teraz posiadam 10 sztuk w moich 160l. Usunąłem 4 sztuk ryb i od tamtego momentu w ciągu trzech dni ryby stały się osowiałe. Parametry wody mam do przyjęcia. Jedynie co lekko podwyższone NH3, ale to spowodowane jest przenosinami zbiornika i tylko 1/4 wody udało mi się zabrać ze sobą, reszta jest świeża. Ale tak jak mówię było to dwa tygodnie temu. Również to podwyższone NH3 jest do przyjęcia gdyż póki co utrzymuje się na poziomie 0,7 mg/l i powoli stopniowo spada, bez wzrostu NO2, więc filtracja wyrabia ładnie i bakterie, które padły w transporcie w filtrze powoli się regenerują. Jest to dla mnie bardzo zaskakujące, gdyż wcześniej ryb było pełno wszędzie. Każda pływała i była bardzo ruchliwa. Do tego gdy tylko zbliżam się do baniaka strasznie wszystkie "podskakują" ze strachu i chowają się jeszcze bardziej.

Czy ktoś coś ciekawego może mi powiedzieć na ten temat?

Opublikowano

Od kiedy to amoniak na poziomie 0,7mg/l jest dopuszczalny?Przecież to stężenie prawie śmiertelne...

Przy 0,2 już świeci się czerwona lampka a ty masz 3,5 krotnie wyższe stężenie.

I to jest odpowiedź na zachowanie twoich ryb.

Co robić masz opisane w wielu innych wątkach...

Opublikowano

No zoolek tak twierdzi. Wg tej ich tabelki wynika ze przy moim pH wartosc ktora odczytalem z probowki po przeliczeniu z tabelki to tyle ile napisalem a to sie miesci w normie

Opublikowano

NH4+ w jakimkolwiek stężeniu JEST NIE DO PRZYJĘCIA i nawet w instrukcji tego Zooleka napisane jest że konieczna jest szybka wymiana wody!

Nie pomyliłeś odczynników? Zrób test na wodzie z kranu i porównaj wyniki. Albo zmierzyć tą wodę innym testem np. u znajomego lub w zoologu. Bo w liczbach które podajesz coś bardzo nie gra.

Opublikowano

Testy sa dobre bo przed restartem mierzyly bardzo dobrze. I zawsze mialem zero. Dzisiaj badalem wode i spadlo do 0.4 mg/l wiec jest tendencja spadkowa. Sprawdze pod koniec tygodnia znowu i zobaczymy jak wyglada sprawa. Poza tym po tescie dzisiaj podmienilem troche wody. Ja wiem ze amoniaku nie powinno byc wcale i zejde do tego wyniku. Bardziej mnie interesuje czy przez taki poziom jaki mam ryby moga byc plochliwe;-) mysle zze tak bo po podmianie wody troche lepiej plywaja;-)

Opublikowano

jasne że taki poziom jest trujący - dosłownie wypala rybom skrzela... ocierają się, są osowiałe, do płochliwych, i zdecydowanie nieruchawe... czym prędzej poprawiaj im codziennie wodę przez niewielką podmianę, a nie debatujesz nad jakością swoich testów...

Opublikowano

Spokojnie Makok :) Dbam o tę wodę co dzień :) Co dzień podmieniam im część wody :) Lub raz na dwa dni :) Jak pisałem jest tendencja spadkowa, więc jeszcze tydzień i myślę, że będzie już dobrze :)

Dzięki wam za informacje. Więc mam nadzieję, że w najbliższym czasie się poprawi sytuacja :)

Opublikowano

Ha i kolejne obserwacje które poczyniłem powodują u mnie białą gorączkę. Co jest z tymi rybami? Rano się budzę, patrzę jak pięknie rybki pływają. Przychodzi godzina 10 pstryk zapala się światełko i ryb nie ma. Wszystkie pochowane. Minęło pół godziny a one nadal schowane. Zdjąłem lampę z akwarium i ryby pływają w najlepsze tak jak kiedyś. Możecie mi powiedzieć o co kaman? Oświetlenie mam 1x18W ze świetlówką zwykłą nie akwarystyczną o barwie COOL WHITE. Najlepsze jest to, że przez prawie rok to samo oświetlenie nie sprawiało im żadnego problemu. Jak wróci do domu moja pomocnica, to wam zademonstruję jak to wygląda. Wrzucę film i możecie zobaczyć. No one są ostatnio jakieś dziwne.