Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nagrałem filmik.. niestety bardzo słabej jakości w realu samiczka ma bardziej czerwone kolory samiec.. pomarańczowe.. ogólnie samiczki hong powinny być szaro-bure a dlaczego moja przypomina samca? gdy pływa sama potrafi jeszcze bardziej uwidocznić swoje barwy.

A kto powiedzial ze samice maja byc szaro bure? Moze nie uwydatnia kolorow jak dominujacy samiec przez caly czas, ale w momencie podniecenia (tarlo, walka hierarchiczna ,inkubacja) samica pokazuje takze ladne barwy.

Swojego czasu mialem zwykle red top z calego miotu samica byla najwieksza i dominowala nad reszta przez jakies 3 miesiace,(kiedy to wpuściłem samczyka z innego miotu nie jestem zwolennikiem rozmnazania brat-siostra) byla tak ladnie wybarwiona ze myslalem ze to samczyk az do jej 1 ciazy.

Takze jakbys mial 3 samice najsilniejsza przybrala by barwy samcze a wszystko zależy tylko jak beda intensywne od jakosci ryby.

• Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moje stare nic się nie zmieniły. A nowe które kupiłem od MALAWIANA jakiś tydzień temu są tak małe że na razie nic więcej nie można powiedzieć.

A twoje tombud??

Opublikowano

hari ten od malawiana ??bo jeśli tak to ja całkiem niedawno widziałem te ryby i wyglądały tak samo jak na focie ( byłem z eliotem)

Opublikowano

Kurde tez mam swoje hongi od malawiana(dokladnie od kolegi kisor) i na razie moj samczyk tak nie wyglada na oko ma 6cm(ale czasem cos tam iskrzy szczegolnie w okresie 1 tarla). Moze rzeczywiście trzeba poczekac do formy doroslej jak pisze malawian,no coz cierpliwosc jest zaleta akwarysty.

Czyli na diecie roslinnej tez moze byc piekny, lecz nie uswiadczymy czerwieni a pomarancz tyle ze duzo bardziej zachodzacy gleboko w tułów niz u zwyklego red top. Martwi mnie jeszcze sprawa koloru niebieskiego zwykle hongi juz w wielkosci 6 cm mialy piekny liliowy blekit..Czy tak jest u mniejszych osobnikow ,wiem ze wplyw na to ma tez dominacja w zbiorniku ale red top chociaz okresowo ukazywal te barwy a moj sweden jakby przez mgle.

p.s malawian pamietasz moze czy w mlodzienczym wieku czarne pregi boczne zachodzily mu az na pletwe grzbietowa? czy to raczej indywidualne zdobienie i jak u niego z odcieniem blekitu ?