Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już wiem o co chodzi. Ja to rozwiązałem w ten sposób, że z el. 13 obciąłem tą cieńszą część (bo zatykała wylot ze skimera) i połączyłem z 14 na sztywno bo inaczej mi skimer nie chciał wyłapywać zanieczyszczeń z powierzchni.

Mimo to zawsze całość była pod wodą więc nie było opcji żeby tamtędy powietrze zaciągało.

Opublikowano

sklej go z 13tką tak żeby tą podłużną częścią nie zasłonić wlotu ze skimera i żeby skimer nie celował w szybę.... ale silikonem, żebyś mógł to rozerwać i oczyścić ww razie potrzeby

Opublikowano

Zauważyłem również, że skimmer w ogóle wody nie zaciąga z powierzchni.. Jest idealnie równo z tafla a jednak woda w nim stoi.. Nie ma w ogóle zassania.. Czym to może być spowodowane ?

Opublikowano
Zauważyłem również, że skimmer w ogóle wody nie zaciąga z powierzchni.. Jest idealnie równo z tafla a jednak woda w nim stoi.. Nie ma w ogóle zassania.. Czym to może być spowodowane ?

Zapewne masz za mocno wlozona czesc nr.13 w czesc ze skimmerem nr.14 i jest poprostu zablokowany przeplyw wody ze skimmera do filtra..;)

• 2 lata później...
Opublikowano

W przypadku zapieczenia kosza w filtrze może pomóc ocet wlany w szparę między koszem a obudową. Ocet odkamienia ale jest także wspaniałą pożywką dla bakterii więc nie ma obaw przed jego stosowaniem.

Kolega @pablojogi ma zatarty kosz piaskiem a nie zapieczony i uwięzione tam 1l ceramiki i niezłe szambo chyba od pół roku.

Pierwsze to powinien zapewnić sobie dostęp do jakiegokolwiek sprawnego kubła zastępczego.

Ponieważ ma 250ml Matrixa z biologią to może spróbować pomysłu kolegi i zanurzyć sam kubeł w bardzo gorącej wodzie. Nawet jak częściowo ugotuje bakterie to i tak po wyjęciu czeka go płukanie złoża. Bakterie z Matrixa szybko odbudują w ceramice brakującą ekipę bakterii.

Tak czy siak czeka go siłowe rozwiązanie i bez zabezpieczenia zastępczym kubłem radzę nie zaczynać.

Opublikowano

No i się dzisiaj udało. Zrobiłem jak mi radziliście po zalaniu wrzątkiem, a uprzednim wyjęciu ceramiki nastąpiło rozszerzenie plastiku i ani drgnął ale nie dałem za wygraną i następnie zalałem uwięziony kosz mega zimną wodą. Poszło od razu bez trudu i mogłem swoje szambo poczyścić, a uwierzcie było tego mega dużo. Na dniach pomierzę parametry i dam znać czy coś się zmieniło. Tymczasem dzięki za dobre rady koledzy:-)

Opublikowano

Po dwóch dniach od czyszczenia mojego szamba w kubełku parametry mam następujące: NO2 bez zmian nadal 0,1, NO3 niższe już tylko 5, natomiast NH4 po raz pierwszy zakupione JBL-em i sprawdzane mam na poziomie 0,05. Co powiecie na taki stan rzeczy? Pozdrawiam:-)