Skocz do zawartości

Baniak wystartował. Parametry wody.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może przenieść je do drugiego akwarium a do tego dodać Prodibio Biodigest, nie podmieniać wody i pozwolić, że akwarium dojrzewało sobie dalej.

Opublikowano

Jeżeli masz dostęp do Prodibio Biodigest to wlej jedną fiolkę na każde 100 litrów wody.

Po 3-4 dniach dodaj taką samą dawkę i powinno być spoko.

Opublikowano

Nie mam jeszcze pewności ale jest opcja, że ta molinezja co ciągle siedzi na dnie zaciążyła :confused: tylko kiedy i z kim?

Opublikowano

Nie chcę nic sugerować, ale ja bym na Twoim miejscu zaczął od zmierzenia NH3/NH4 bo wtedy będziesz miał mniej więcej rozeznanie czy zachowanie ryb jest związane z jakością wody, czy też wchodzą w grę inne okoliczności.

Opublikowano

Testy zakupione - dostępny był tylko zoolek, wg moich pomiarów wyszło mi wg kolorów między 1 a 3, czyli patrząc na tabelę i przy pH 7,5 daje to ok. 0,04.

Ale dzisiaj rano pojawiły się jakieś nowe cuda. W wodzie zaczęło pływać sporo czegoś przypominającego potarganą na drobne kawałeczki cieniutką folię np. z woreczka śniadaniowego. Są to różne kawałki od 2 mm do prawie 2 cm. Co ciekawe rybki uwielbiają to jeść. Próbowałem zrobić fotkę ale niewiele widać. Macie pojęcie co to może być?