Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM

Mam pytanko ? W moim akwa 240 mam jak przyzwoitość nakazuje 2 filtry wew aqua szut 750 i fluval 404 zew i co za tym idzie dosyć kreci mi wodą w srodku !

- Czy sa jakies wytyczne co do ustawienia dysz filtrów w akwa

- czy dosyc duzy prąd wody nie bedzie przeszkadzał pysiom

Planuje salusi i red red dzieki za rady i pozdrawiam

Opublikowano

Ustaw wylot z filtrów tak , aby woda poruszana była maksymalnie po całym baiaczku.

Saulosy bardzo lubią pływać w prądzie więc dla nich to będzie frajda:)

Opublikowano

Fluval nie ma regulacji przepływu wody, jedynym sposobem na zmniejszenie przepływu wody jest zamontowanie deszczownicy. Ja tak zrobiłem i już pralki nie ma.

Opublikowano

...ja kiedys tez pisalem na ten telat myslalem ze Weipro2500 robi pralke, ale jednak ryba to nie przeszkadza nie jest tak zle, pozatym woda jest dobrze wymieszana i ladnie wszystko zbiera.

Opublikowano

bo z tą pralką - baniem sie że prąd wody za duży to nie ma co przesadzać,

ostatnio był film na TVP w którym kawałek dotyczył Malawi i pokazali mbuniaki wśród skał w poblizu brzegu - w dodatku wiało i była spora fala a pod wodą to pyszczaki normalnie fikołki wywyjały a zapewniam że nie były to efekty specjalne na potrzeby filmu więc wynika z tego że sobie i w takich ekstremalnych warunkach też radzą

Opublikowano

Mars ma racje. Natura bywa okrutna nawet dla takich mocnych ryb jak pyszczaki. Duży przepływ wody w akwarium to dodatkowa "atrakcja" dla ryb w akwarium, więcej ruchu mają nie otłuszczą się :P ale pod warunkiem że mają gdzie się schronić wśród skał. Robienie pralki w gołym akwarium tylko z rybami bez dekoracji to zły pomysł :!:

Opublikowano

Z pewnością mars ma rację. Tyle że nie zawsze wieje na Malawi i jakiś czas to każda istota jest w stanie wytrzymać ekstremalne warunki. Na dłuższą metę uważam że ryby te poprostu padły z wycieńczenia. Ja tam bym nie dał rady biegać tydzień bez przerwy :lol: . Mam fluvala 304 i jakis czas temu zakupiłem do niego deszczownice bo strasznie mnie drażniło to jak mi wiruje w akwa. A teraz mam lekki ruch wody na całej długości akwa i zauważyłem że rybką to odpowiada. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzieki za wszystkie rady i wskazówki :lol: teraz bede spał spokojniej, myśle ze faktycznie prad wody im nie bedzie sprawiał przykrości ale bacznie bede obserwował moje pupile jak tylko sie ich doczekam! narazie akwa dojrzewa jeszcze 3 tyg pozdrawiam :roll: :P :shock: :D:wink: