Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem kilka tygodni po zmianie zbiornika (z 240 na 470l) i planuję uzupełnić obsadę. Aktualnie w akwarium pływa 3+7 P. Saulosi i 7 C. sp. hara. Hary okazały się 6 samcami i jedną samicą, więc w najbliższym czasie pozbędę się nadmiaru samców i nabędę samice. I tu pojawiają się wątpliwości. Czy zdecydować się na układ 2+5, czy 1+3/4. Jeżeli zdecydowałbym się na 2+5 to czy dodanie jeszcze jednego gatunku miałoby sens (nie lubię przerybienia)? Myślałem wstępnie L. trewavasae lub P. sp. Elongatus Chewere. Bardzo proszę o radę i ewentualne propozycje.

Opublikowano

Chewere pasuje dietą w przeciwieństwie do kulfona. Czy utrzymają się dwa samce to wielka niewiadoma, jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział :)

Opublikowano

Chodziło mi bardziej o kwestie Hary. Obawaim się że 21 ryb (3+7 P. saulosi, 2+5 hara, 1+3?) w takim zbiorniku to trochę dużo. Boję się, że jak zredukuje C. sp hara do 1 samca to nie będzie się tak ładnie prezentować (wybarwienie) jak w układzie z drugim samcem. Czy warto więc redukować liczbę har na rzecz dodatkowego gatunku, ewentualnie czy układ z 21 rybami w 160/65/45 nie będzie przegięciem.