Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

mam dwustulitrowe akwarium z pyszczakami z jeziora Malawi. Parę dni temu z jednym z nich zaczęło się dziać coś dziwnego... Trzyma się w kącie zbiornika, przy dnie, je o wiele mniej - wypłynie, trochę podziubie i znowu się chowa, a jest największym samcem z Yellowków i zawsze pierwszy rwał się do jedzenia. Ma lekko opuchnięte i jakby odstające od reszty głowy wargi. Bardzo szybko rusza skrzelami. Na tułowiu pojawiły się szare plamy (czytałem gdzieś, że to może być ze starości). Co się z nim dzieje?

Akwarium: 200 L

Podłoże: drobny żwirek kwarcowy

Dekoracje: łupki, piaskowce, ,,lawa", otoczaki morskie

Filtracja: Tetra Tec Ex 700

Rośliny: Cryptocoryne aponogetifolia

Obsada:

4x Yellow

5x Red Red

Zbrojnik niebieski

Zbrojnik lamparci

Karmię: raz dziennie; mrożonką dla pyszczaków ,,Malawi Mix", mrożonym wodzieniem, Tropical Supervit (płatki), Tropical Spirulina Super Forte (granulat), Tropical Spirulina (płatki), Hikari Algae Wafers (tabletki).

Parametry wody:

27 stopni Celsjusza

ph: 8.0 (Zoolek)

GH: 14 (Tropical)

KH: 11 (Tropical)

NO3: 10-20 (Zoolek)

NO2: 0,0 (Zoolek)

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.

Pozdrawiam,

Elifelet.

Opublikowano

Dzisiaj karmiłem oczlikiem. Samiec w ogóle nie wypłynął z kąta zbiornika. A, i jeszcze wczoraj, jak karmiłem, bardzo wydymał ,,usta" (trochę jak gurami całujące) i mocno trząsł głową. A tak w ogóle to ma cały czas ,,usta" otwarte...

Ach, i jeszcze ma jakby opuchnięty brzuch od skrzeli do płetwy brzusznej.

Opublikowano

Spuchniety brzuch.... Daj jakies zdjecia. Kilka dokladnych zdjec. Bloat chyba juz by go zabil i rzucil sie na inne ryby. Moj pyszczal mial podobne obiawy. Okazlo sie ze to (moge przekrecic nazwe) posocznica. Nieuleczalna choroba. Ukrocilen mu meki. Daj nam jakies zdjecia aktualne