Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki :)

Mam akwarium 225L 100x45x50 , filtr kubełkowy ferplast 700L/h wkłady to gąbka , ceramika i keramzyt. Dodatkowo filtr wewnętrzny aquaela 700L/h.

Chciał bym poprawić filtrację mechaniczną i planuję kupić mocniejszy filtr wewnętrzny.

Ale do rzeczy , usłyszałem że do poprawy filtracji mechanicznej można użyć zamiast drogiego i dużego filtra wewnętrznego który oczywiście dodatkowo nie upiększy nam aranżu pompę cyrkulacyjną , taką którą stosuje się w akwarystyce morskiej. Ona swoją mocą powiedzmy przykładowo 4000L//h ma wymieść wszelkie zanieczyszczenia z zakamarków które zostaną wtedy zebrane przez filtry. Jak wiadomo sam kubełek czy mechanik nie ma takiej siły ssącej.

Z tego co wiem w akwarystyce roślinnej niektórzy stosują takie pompy ale do lepszego rozprowadzenia nawozów w słupie wody a czy zdała by egzamin taka pompa w poprawieniu filtracji mechanicznej ?????

Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to bardzo prosił bym o pomoc i podzielenie się nimi.

Pozdrawiam

Marcin

post-12528-14695713365758_thumb.jpg

Opublikowano

Zastanów się nad samą głowicą cyrkulującą np. Aquael Circulator 1500 l/h, na którą nałożysz gąbkę (lub tubę z gąbką np. Aquael F-100). Spokojnie sobie powinna poradzić w takim akwarium.

IMHO akwarium o takich gabarytach jak Twoje szkoda zagracać dodatkowym sprzętem.

Opublikowano

Tutaj kolega Post Morten ma racje raz ze ze dodatkowy grat w akwa a po za tym jak dasz cyrkulator np 4000l/h to zrobi taka pralkę(tzn wir wody) Pamiętaj ze z każdego zakamarka nawet największy przepływ nie posprząta, masz kamienie poukładane praktycznie tylko przy szybach wiec nie ma tam swobodnego przepływu wody i czy byś chciał czy nie to zawsze będą tam się zbierały kupska Wiec może rozłożyć trochę te kamienie na wolne pole i może troszkę zmniejszyć ich ilość, do tego filtr z gąbka o przepływie 1500-2000 l/h jak polecił mój przedmówca i powinno być o niebo lepiej

Opublikowano

Racja z tym zagracaniem dlatego pomyślałem o takiej pompie.

Jest ona dużo mniejsza od filtra wewnętrznego ale skoro piszecie że takie rozwiązanie nie zdało by egzaminu no to trudno , będę musiał kupić porządny filtr wewnętrzny i tyle.

Opublikowano

Pompa cyrkulacyjna to świetna sprawa pod warunkiem posiadania długiego akwarium (osobiście mam 175 cm i świetnie się sprawdza), przy 100 cm kup aquaela 2000.

Opublikowano

Też mam 100 cm dna i moim zdaniem Aquael Circulator 2000 jest za mocny. Ja mam 1500 i tak muszę go przykręcać, bo mam burzę piaskową w akwarium. Uważam, że 1500 jest wystarczająca. Ale to już musisz sam zadecydować :)

Opublikowano

No tak u jednego będzie za mocny i innych słabszy niezadowalający A sprawa jest prosta złe ustawienie samego filterka i przede wszystkim wystrój tj kamienie Jak będzie mniej kumali wiadomo nie bedzie jakiś oporów wiec wir będzie większy i na odwrot Musisz zdecydować polecałem zawsze do 100cm 1500l/h

Opublikowano

No tak , w moim akwarium kamieni jest sporo więc co za tym idzie dużo zakamarków więc raczej kupię 2000L/h (zawsze w razie czego można zmniejszyć przepływ) na razie do filtra 700L/h dołożyłem 500L/h (taki miałem w domu;) ) Nie wiem czy to wiele pomoże ale na razie musi tak być do póki nie sprawie sobie mocniejszego filtra.

Opublikowano

Tylko tak jak słusznie zauważył kolega @meszek, dużo zależy od ustawienia kamieni (i pośrednio ich ilości w akwarium). Jak będziesz miał "ścianę" z dużej ilości kamieni to nawet pompa o 5000 l/h nie będzie w stanie "zamiatać" dna w taki sposób, żeby usuwać z niego wszystkie nieczystości (innymi słowy, nie wszystko trafi w gąbkę tylko będzie również wpychane w zakamarki pomiędzy kamieniami, do których prąd wody nie będzie docierał). Dlatego też oprócz samej wydajności sprzętu istotny jest sposób rozmieszczenia dekoracji w zbiorniku.

W moim akwa 120 cm mam Aquaela 2000 i powiem szczerze, że jak nie jest skręcony to mam w akwarium wirówkę, widoczny styropian na dnie i warstwę piasku na kamieniach.... Dlatego też tak jak mój przedmówca uważam, że do akwarium o takiej długości jak Twoje głowica o wydajności 1500 l/h w zupełności wystarczy chyba, że masz w planach zmianę zbiornika na większy to wtedy oczywiście coś mocniejszego się przyda na przyszłość :)

pozdrawiam

Opublikowano

To w takim razie tak zrobię , odpuszczę pompę cyrkulacyjną i kupię głowicę 1500. Mam nadzieję że będzie widoczna różnica porównując ze stanem na dzień dzisiejszy gdzie jest 700L/h.