Skocz do zawartości

Jakie powinny być parametry wody?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tydzień temu zalałem wodą moje akwarium i dzisiaj dokonałem pierwszego pomiaru:

PH - 7,6

KH - 10

No2 - 0

No3 - 10

Czy to są dobre parametry, przy jakich parametrach będę mógł wpuszczać rybki? Obecnie jako startery pływają tam rasbora klinowa i danio...

Opublikowano

PH za niskie, Powinieneś też zbadać GH, NO2 bardzo dobrze 3 mogła by być troszkę wyższe, glonki wtedy lepiej się rozwijają. KH też podnieś. Ja używam PH/KH plus tetry i skutkuje po za tym mam wapienie które same utrzumują wysokie ph.

Tym rybka te warunki będą odpowiadały ponieważ PH wymarzone.

Opublikowano

Tydzień to mało... spokojnie poczekaj jeszcze ze dwa i wtedy zmierz powinno juz wyraźniej być cokolwiek widać. I wpuść jakieś mieczyki lub dodawaj bio startera żeby cykl azotowy dobrze wystartował bo jak wpuścisz rybki to może się okazać, że NO2 podskoczy niewiadomo skąd.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

PH - 7,6

KH - 10

No2 - 0

No3 - 10

Parametryu bez zmian juz od 2 tygodni, kubeł wyłączony bo tak rzęzi że wytrzymać nie moge, a na gwarancje narazie nie mam czasu go zawieźć. Przy jakich parametrach będzie mozna wsadzić rybki?>

Opublikowano

No to gratuluje pomysłowości. Kto cię nakłonił do tego abyś wyłączył kubełek :shock: . Teraz go odpal i masz eksplozję w baniaku zgniłych bakterii które nagromadziły się w filtrze. Musisz wypchać kubeł ceramiką i musi on chodzić na okragło bez przerwy. Inaczej nie osiągniesz dobrych parametrów wody. Po co pisze się tutaj o dojrzewaniu wody?

Ja dla przykładu mam takie parametry i uważam że są dobre

PH - 8,5

KH - 16

GH - 17

NO2 - o mg/l

NO3 - 25-30 mg/l

Powodzenia.

Opublikowano

Parametryu bez zmian juz od 2 tygodni, kubeł wyłączony bo tak rzęzi że wytrzymać nie moge, a na gwarancje narazie nie mam czasu go zawieźć. Przy jakich parametrach będzie mozna wsadzić rybki?>

Bez kubła to zapomnij o wsadzaniu rybek, a potem jak kubeł uruchomisz na nowo to ponownie musisz odczekać pare dni aż coś pożytecznego się w nim rozwinie.

Opublikowano
Kubeł wyłączyłem bo hałasuje strasznie.

A jesteś pewien że to wada a nie np się zapowietrzył albo coś sie dostało w okolice wirnika ?