Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, w pierwszym poście na forum chciałbym się z wami przywitać i przedstawić wam mój projekt który będę sukcesywnie doprowadzał do celu.

Z góry wybaczcie mi moją herezję ale mimo tego, że uwielbiam podziwiać Malawi to przy obecnych warunkach nie mogę pozwolić sobie na wystarczająco duży zbiornik na ten biotop :( i postanowiłem stworzyć coś innego jednak szukam tutaj rad z waszej strony odnośnie SUMPA (bo widziałem jak wielu doświadczonych akwarystów wie tutaj dużo na ten temat).

A ja swoimi pomysłami może zainspiruję was do stworzenia szafki w stylu takim jaki już niedługo wam zaprezentuję :).

Więc po przydługim wstępie zamieszczam zdjęcie projektu, które mniej więcej uzmysłowi wam co planuję zrobić

72773905154714740638_thumb.jpg jeżeli coś jest niezrozumiałe to piszcie postaram się wam uzmysłowić moją

wizję

Projekt trochę szalony, jednak SUMP urzekł mnie stosunkowo niską ceną względem możliwości a także możliwością ukrycia wszystkich gratów i posiadania nieskazitelnie czystego akwa.

Więc przechodząc do sedna sprawy czekam na wasze opinie i czy to ma w ogóle jakieś prawo działać, no i mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany a zachęcę kogoś do stworzenia własnego akwarium :)

Pozdrawiam

Posted

Z tego co widze to chcesz zrobic po prostu panel filtracyjny w akwarium.

Panel bedzie dzialal, czemu ma nie dzialac?

Mam tylko jedno pytanie odnosnie tego akwarium, mimo ze piszesz iz nie masz warunkow na zbiornik z pielgnicami z Malawi, to mimowszystko chcilabym sie upewnic.

Niz zamierzasz tam trzymac "pyszczakow"?

Posted

Niestety nie, ale mam nadzieję, że będzie to dla mnie dobra przygoda przed większym zbiornikiem już z pielęgnicami, a akwarium będzie miało ok. 43l a sump(czy jak się dowiedziałem panel filtracyjny, już jakaś nauka dzięki brazylia:D ) 12l

Posted

ten panel zadziała, dlaczego nie, tylko musisz przewidzieć 4 rzeczy:

- poziom wody w komorze gąbki (mechanicznej) oraz w biologicznej będzie tylko tak wysoki jak przegroda między bio a pompą, a co za tym idzie jeśli grzałka będzie wystawać to się spali...

- zamiast gąbki zastosuj watę sery (tylko sery, inne się rwą i strzępią), bo w przeciwieństwie do gąbki się nie zapycha, a co za tym idzie nie wystąpi ryzyko przelania...

- w miejscu powrotu (żółta rurka) nie wycinaj szkła - rurke puść wyżej, bo woda będzie tędy wracać omijając wkłady, jako że woda zawsze wybiera najłatwiejszą drogę...

- obniż grzebień z 2cm do 3cm - potem to wyregulujesz położeniem grzebienia, a lepiej mieć zapas niż przy za dużym spiętrzeniu wycinać ponownie szkło ;)

powodzenia :)