Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Dotychczasdysponowałem zbiornikiem 240 l, który ze względu na przeprowadzkę musiał byćodstawiony do piwnicy. Ryby oddałem do zoologicznego by po rocznej przerwiespowodowanej remontami nowego mieszkania zakupić nieco większy zbiornik owymiarach podstawy 112 x 60 oraz wysokości 50 cm. Chciałbym się podzielić zWami moimi propozycjami 4 gatunkowej obsady - chętnie wysłucham Waszych uwag i sugestiico do mojego pomysłu. Zdaję sobie sprawę, że część przedstawionych przeze mniegatunków nie jest łatwa w hodowli zewzględu na nacechowaną agresję, mam jednak nadzieję, że moje kilkuletniedoświadczenie w hodowli tych ryb pozwoli rozładować agresję w akwarium. Jednocześnie mam pytanie odnośnie pyszczaka,który wybarwia się na kolor brązowy - czy znacie jakiś ciekawy gatunek dostępnyw sprzedaży?

Propozycja

1. Cynotilapia afra Red Top Likoma lub Labidochromis sp "mbamba"

2. Pseudotropheus Polit lub Metriaclima sp." membe deep " F1

3. Labidochromis caeruleus "yellow" lub Maylandia blue blue

4. Metricalima zebra Chilumba lub Maylandia zebra Chilumba Luwino F1

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi…

Pozdrawiam

Posted

IMO 4 gatunki to za duzo do takiej wielkosci akwa, 3 powinny spokojnie dac rade.

Co do wymienionych metriaclim (estherae, zebra chilumba) to rosna za duze, szczegolnie zebry i bedzie im zdecydowanie za ciasno.

Jezeli chodzi o brazowego przedstawiciela mbuny to proponuje Iodotropheus sprengerae .

• Dziękuję 1
Posted

A propo Pseudotropheus polit znalazłem w opisie że "Samiczki, podobnie jak osobniki młodociane, pozostają raczej niepozorne. W sprzyjającym oświetleniu z szarych stają się brązowe na granicy ciemnej pomarańczy, połyskują rdzawym brązem i miedzią. Nie posiadają atrap jajowych, nie posiadają także owej maski. " - może jest to jakaś alternatywa dla poszukiwanej przeze mnie ryby w kolorze brąz...??

Posted

Witam,

Z pośród Waszych propozycji rdzawy wydaje mi się najbardziej realny, natomiast zastanawiam się czy równie dobrąpropozycją "brązu" w akwarium nie był by Pseudotropheus sp. wiliamsiNorth - Blue Lips, jedyną jednak wadą jaką upatruje w tej rybie są samiczki,które są podobno srebrzyste, co przy moich założeniach barwnego akwarium jest troszkę problematyczne. Spotkałem się jednak z opisem, który mówi, że samice są jasnobrązowe - nie wiem, czy to kwestia odmiany tego gatunku czy też nierzetelnego opisu z jakim się spotkałem. Może Wy wiecie coś więcej na ten temat? Natomiast równie ciekawym okazem jaki udało mi się znaleźć jest pyszczak z gatunku Tropheops sp. "black hara" - samiec jest koloru ciemnego brązu z połyskującym fioletem, natomiast samica jest żółta z jasnym podbrzuszem- problem w tym, czy dostanę w Polsce ten okaz i jak On będzie się komponował z innymi rybami. Gdyby udało mi się zakupić ten gatunek, mógłbym zrezygnować z Labidochromiscaeruleus "yellow" - mając już żółty w akwarium i w to miejsce zamiast Cynotilapia afra Red Top Likoma zakupić nieco łagodniszy gatunek Labidochromis sp "mbamba". Trzecim gatunkiem w tym zbiorniku mógłbybyć np. Labeotropheus fuelleborni Hora Mhango lub Gome lub makanjila Point lub Manda lub Minos Reef (w zależności dostępności w Polsce) Co o tym myślicie?

Posted
Witam,

Z pośród Waszych propozycji rdzawy wydaje mi się najbardziej realny, natomiast zastanawiam się czy równie dobrąpropozycją "brązu" w akwarium nie był by Pseudotropheus sp. wiliamsiNorth - Blue Lips, jedyną jednak wadą jaką upatruje w tej rybie są samiczki,które są podobno srebrzyste, co przy moich założeniach barwnego akwarium jest troszkę problematyczne. Spotkałem się jednak z opisem, który mówi, że samice są jasnobrązowe - nie wiem, czy to kwestia odmiany tego gatunku czy też nierzetelnego opisu z jakim się spotkałem. Może Wy wiecie coś więcej na ten temat?

Samice sa jasniejsze niz samiec i maja widoczne dwie /trzy czarne kropki na boku, ale tez sa brazowe. Tutaj sa zdjecia, IMO sa za duze do tego zbiornika.

Trzecim gatunkiem w tym zbiorniku mógłbybyć np. Labeotropheus fuelleborni Hora Mhango lub Gome lub makanjila Point lub Manda lub Minos Reef (w zależności dostępności w Polsce) Co o tym myślicie?

Labeotropheus fuelleborni zdecydowanie za duzy do tego akwarium.

• Dziękuję 1
Posted

A, Tropheops sp. "black hara" jest w zasięgu Polskich sklepów i mojego akwarium?

Czy zamiast Labeotropheus fuelleborni mógłbym umieścić w zbiorniku Labeotropheus trawervase ? Jeśli tak to, które odmiany tego gatunku posiadają wyraźny dymorfizm płciowy i oczywiście są osiagalne w Polsce - Nie ukrywam też, że im barwniejszy samiec i samica tym lepiej.

Posted
A, Tropheops sp. "black hara" jest w zasięgu Polskich sklepów i mojego akwarium?

Z tego co mi sie udalo znalesc to widzialem ze jest/byl (musisz pytac;) )tutaj :P

Czy zamiast Labeotropheus fuelleborni mógłbym umieścić w zbiorniku Labeotropheus trawervase ? Jeśli tak to, które odmiany tego gatunku posiadają wyraźny dymorfizm płciowy i oczywiście są osiagalne w Polsce - Nie ukrywam też, że im barwniejszy samiec i samica tym lepiej.

Labeotropheus, kazda odmiana bedzie za duzy do twojego akwa.:sad: