Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie. Zbiornik 190/60/60. Planuję zakup HW-304b, podłączony do komina, na wlocie 2xnarurowiec - pierwszy 100q, drugi50. W środku 2x aqua szut 750. Czy to da radę? Czy kubeł pociągnie dwa narurowce? W zamyśle brak gąbki w akwarium.

pzdr

Posted

zbiornik prawie taki jak mój...

moim zdaniem:

- jeśli narurowce i kubełek to nie potrzebujesz komina, bo filtracja będzie szczelna, więc wystarczy przelot szczelny np aquamedica,

- kubełek nie pociągnie narurowców - uruchamiałem ten kubełek u znajomych i nie wytworzy wystarczającego ciśnienia - do narurowych lepsze są pompy CO,

- te dwa aquaszuty 750 to mechanika? umieszczone w kominie? czy jak? moim zdaniem rozwiązanie też zbędne... lepiej zastosować cyrkulator bezgąbkowy np jvp-102 a mechanikę oprzeć na prefiltrze biologa...

poważnie bym to z Twojej strony przemyślał, bo będziesz to po pewnym czasie zmieniał...

nie powiem że najsensowniejszy do takiego baniaka jest sump, bo zaraz mnie zaszczekają :P ale cóż każdy ma co lubi ;)

Posted

Sump odpada ze względu na lokalizację szkła. Mam wolną tetrę 700 - jeżeli dam taki układ - 2xnarurowiec potem pompa a na końcu tetra, to czy to wystarczy na takie akwa bez stosowania wewnętrznego?

Posted

i wtłoczysz w tetrę wodę za pomocą pompy CO? to odrazu porządnie to uszczelnij na wieku kubła i nie zapomnij nie włączać go do pradu bo i po co ;)

moim zdaniem jak już budujesz narurowe to skorzystaj z przetestowanych rozwiązań i całą filtrację postaw na narurowych