Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie , zbiornik jest dość świeży , niedawno wpuścilem ryby i mam problem z brazowym nalotem, chyba to sa okrzemki. Jak robie podmianke okolo 70l to usuwam te okrzemki mechanicznie szczoteczka , ostatnio podmianke robilem w sobote , minelo 5 dni i prosze zobaczyc jak juz tych okrzemek naszlo na biale kamienie. Pytanie co z tym robic , dalej usuwac przy podmiankach ? Czy da sie cos innego zrobic. Patrzac na wyniki testow to tydzien moze dluzej byly gorsze bo No3 wynosilo okolo 20 , a Po4 bylo 1 teraz jest mniej , ale i tak ten nalot blyskawicznie pokrywa kamienie. Moze zwiekszyc podmianke i czesciej robic ? Prosze o odpowiedz, pozdrawiam.

No3: 5-10 trudno okreslic

Nh3: 0

No2: 0

Fe: 0

Po4: 0.25-0,50 zmalalo bo było 1

Podaje tylko Bakto fit

Obsada

8x Labidochromis sp. hongi red top

6x Pseudotropheus Socolofi Albino

8x Metriaclima sp. membe deep

8s Pseudotropheus Demasoni

Pokarm :

HIKARI EXCEL

HIKARI Cichlid Gold Sinking Mini

JBL Novo Rift

spirulina OSI

Mrożonki Artemia , larwy komara jeszcze nie kupiłem , ale zakupie może jutro.

Nie chca sie zdjecia wgrac bo sa juz w dziale Obsada akwarium z pyszczakami w moim temacie takze tam mozna zobaczyc ten nalot.

Posted
Jak w temacie , zbiornik jest dość świeży , niedawno wpuścilem ryby i mam problem z brazowym nalotem, chyba to sa okrzemki.

W swiezym akwarium one pierwsze sie najczesciej pojawiaja.Generalnia walka z nimi do niczego nie prowadzi i najlepiej przygotuj sie na to ze troche pobeda w akwa.;) Jak dlugo trudno powiedziec.

Jak robie podmianke okolo 70l to usuwam te okrzemki mechanicznie szczoteczka , ostatnio podmianke robilem w sobote , minelo 5 dni i prosze zobaczyc jak juz tych okrzemek naszlo na biale kamienie. Pytanie co z tym robic , dalej usuwac przy podmiankach ? Czy da sie cos innego zrobic.

Jak chcesz mozesz usuwac , ale jak mowilem pewnie wroca;) Jest to typowe i pozniej zamiast okrzemkow bedziesz mail glony brazowe, a moze jak bedziesz mial szczescie to zielone.:D

Co do bialych kamieni to zapomij o tym ze beda biale, chyba ze bedziesz je nonstop szorowal.

W tym biotopie predzej czy pozniej zarosna glonami i nawet nie bedziesz wiedzial ze kiedys miales biale kamienie.;):D

Posted

Czytalem ze moze byc za slabe oswietlenie z obliczen wychodzi ze mam akwarium 420l i mam 4x36W czyli wychodzi 0.35w\l moze zwiekszyc o jedna swietlowke ? Narazie swiece 7h , swiecilem 5h , ale zwiekszylem co tydzien po 1h i tak zamierzam dojsc do 12h . Juz wole zielone glony niz te brazowe...

Posted

Jak dla mnie i z jakiegoś doświadczenia to im więcej świecisz tym szybciej rosną wszelakie glony A tak na marginesie to masz za dużo świetlówek wystarcza dwie( chyba ze masz je króciutkie) takie moje zdanie

Posted

Mam 120cm dlugie i dlaczego mam jeszcze za duzo swiatla ?? 0.35W\l to duzo ? Ja w poprzednim akwarium mialem chyba 0.5w\l i co prawda troche glonow bylo , ale to mi nie przeszkadzalo. Po prostu mam nadzieje ze te okrzemki znikna , a pojawia sie glony ...

Posted

Ok kolego jak tak uważasz to niech tak będzie z tym oświetleniem Mi akurat tak strasznie doświetlone akwa nie przypada do gustu ale o gustach sie nie rozmawia :-) Zycze tych zielonych glonów

Posted

Przeliczanie watow na litr ne jest zadnym wyznacznkiem tego czy glony i jakie sie pojawia czy tez nie.

Wplyw na to ma tez wiele innych czynnikow, jak np. zawartosc roznych zwiazkow chem. w wodzie i ich poziom np.NO3 czy tez PO4.

Co do tych dwoch to poczytaj o stosunku Redfielda a bedziesz wiedzial jak wyhodowac zielone glony;) a przynajmniej jak probowac je wyhodowac.:rolleyes: