Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżę wątek. pytanie do "waszek18" ale również do wszystkich.

I jak rozwiązałeś problem z przeprowadzką? Ja mam zamiar wystartować nowe 300 l akwa na 60l wody ustabilizowanej ze starego już działającego akwa od 2 lat. mogę też pożyczyć z tego akwarium dojrzały filtr i nawet trochę piachu. Ile będzie trwałą stabilizacja nowego zbiornika czy może w takim wypadku będzie ok od razu?

Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia to bardzo proszę o info!

--

coś mi się usunęło. napisze jeszcze raz

jak wyszła przeprowadzka? ja mam zamiar wystartować nowe akwarim 300l. Mam do dyspozycji:

- 60-80 l wody z akwarium ustabilizowanego

- filtr dojrzały też z w/w akwarium

- piach jakieś 10 kg też z tego źródła

Jak to widzicie? czy zadziała to i ile czasu będzie to potrzebowało aby można było wpuścić rybcie?

Opublikowano

Zrób w ten sposób: wlej te 60-80l "działającej wody" do akwa, dodaj drugie tyle "kranówy" (bez chloru) i odpal filtr. Następnie codziennie dodawaj świeżej wody po ok 30l i wszystko. Rybom nic nie będzie ;) Akwa będzie stabilne od samego początku. W ten sam sposób startowałem swoje 420l z działającego 112l.

Powodzenia ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

tylko czy od razu do tych w sumie co wyjdzie 120 - 160 litrów wpuścić ryby? trochę mało będzie w tej 300-setce!!!??? a nie mam jak za bardzo gdzie przechować ryb

Opublikowano

Najlepiej przy tej operacji nie lej wody prosto z kranu (za dużo chloru na raz). W razie czego zaopatrz się w Prodibio Biodigest no i podczas całego zabiegu kontroluj parametry wody. Powinno pójść gładko.

• Dziękuję 1
Opublikowano
trochę mało będzie w tej 300-setce!!!???

netto pewnie z 220-240l będzie więc ponad połowę akwa zapełnisz. Śmiało działaj :cool:

• Dziękuję 1
Opublikowano

Już ci piszę jak ja zrobiłem. Zalanie zbiornika 160l wykonałem na nowym podłożu i na dojrzałym filtrze który uciagnąłby zbiornik o 100 litrów wiekszy. Wody dojrzałej miałem okolo 50 litrów. Urządziłem zbiornik i wlałem wodę. Dolalem wodą z kranu i wrzuciłem ryby. Najważniejsze aby przed ponownym uruchomieniem filtra wypłukać media z martwych bakterii. Uruchom filtr na kwadrans w wiadrze z dojrzałą wodą albo otwórz filtr i ręcznie wyplukaj. U mnie okres destabilizacji parametrów trwał niecałe dwa tygodnie z czego tylko 3 dni parametry były takie że mogły szkodzić rybom. No2 szybko skoczyło i szybko spadło. No3 redukowalem podmianami przed tydzień co dwa dni. Około 10 procent. U mnie restart przeszedł idealnie bez zgonów. Mając dojrzały filtr nie martw sie tylko zalewaj i uruchamiaj zbiornik. Lepiej im będzie w dużym zbiorniku z minikalnie gorszymi parametrami niż w kotniku 30l z idealną wodą.

• Dziękuję 1