Skocz do zawartości

Zakładanie pierwszego Malawi krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Głowica jest ta sama i przy okazji jest tam miejsce na ceramikę (a tej nigdy za mało ) plus dodatkowo można w razie czego wrzucić zamiast niej węgiel jak zajdzie taka potrzeba.

Jeżeli ten pojemniczek da się zdemontować (bo nie wiem) a w razie potrzeby zamontować (np. na węgiel jak napisałeś) to jak najbardziej masz rację, ale jeżeli tego pojemnika się nie da zdemontować to moim zdaniem nie będzie się ładnie prezentować w akwarium. Ceramiki w twoim kubełku przy ilości ryb takiej jaką ci zaproponował kol. matejk będzie aż "bez łeb"

--

Jak wynika z tego obrazka można łączyć na różne sposoby:

http://www.swiatakwarium.pl/galerie/a/aquael-turbo-filter-1500_776.jpg

Opublikowano

Jako mechanika polecam Ci Aquael Circulator 2000L . Ja mam 100x40x40 (160L) i 1500-tka sprząta jak ta lala. A więc dobrze radzę, weź Aquaela Circulator 2000L, a żałować nie będziesz

Opublikowano

Kolega ma akwarium jedynie 10cm wyższe, reszta wymiarów jest ta sama więc jeżeli u ciebie 1500 sprząta "jak ta lala" to u kolegi będzie to samo.

Oczywiście nie odradzam 2000l/h zawsze przepływ można zmniejszyć a na przyszłość jak akwarium się powiększy będzie "jak znalazł".;)

Opublikowano
zredukować=zmniejszyć nadmiar ryb akwa,a w jaki sposób to już twoja sprawa ;)

No tak... w końcu jesteśmy naczelnymi :P

Jako mechanika polecam Ci Aquael Circulator 2000L . Ja mam 100x40x40 (160L) i 1500-tka sprząta jak ta lala. A więc dobrze radzę, weź Aquaela Circulator 2000L, a żałować nie będziesz

Różnica w cenie jest niewielka więc skoro polecasz to nabędę drogą kupna.

Pytanie mam też odnośnie światła - czy ktoś już z Was ma coś takiego lub widział w akcji te świetlówki?

Zastanawiam się również nad ledami ale jako oświetlenie nocne(albo do przejść dzień->zmierzch->noc->wschód). Ogólnie chodzi mi o zmontowanie czegoś takiego żeby jak światło będzie się włączać, to żeby ryby nie płoszyły się od nagłego przejścia z ciemności do pełnego "nasłonecznienia" (kto zresztą lubi być budzony w ten sposób...)

Opublikowano
Ogólnie chodzi mi o zmontowanie czegoś takiego żeby jak światło będzie się włączać, to żeby ryby nie płoszyły się od nagłego przejścia z ciemności do pełnego "nasłonecznienia" (kto zresztą lubi być budzony w ten sposób...)

Jak w wojsku :D I tam nikt nikogo nie pyta czy lubi :D sorry za OT

Opublikowano
Saulosi ze spotem to złe połączenie....ale o tym pisane było w innych wątkach.

Jezeli to zle polaczenie to powinno zostac usuniete z przykladowych obsad do takiego zbiornika.

Opublikowano
Jezeli to zle polaczenie to powinno zostac usuniete z przykladowych obsad do takiego zbiornika.

Dokładnie. Tą obsadę znalazłem na tym forum - spodobała mi się - i wybrałem :-)

A takie pytanie w takim razie - dlaczego nie może być ta obsada? Jakieś doświadczenia czy inne informacje dlaczego nie mogą być trzymane razem? Tylko o konkrety proszę.

Opublikowano

Za mały zbiornik na takie połączenie.

Saulosi może zdominować spota i ten nie pokaże swojego uroku, a każde skaleczenie czy ubutki w łuskach będą mocno widoczne...

Proponuję przeczytać artykuł w Magazyn Akwarium(nr.11/2011)klubowego kolegi Harisimi, gdzie o tym wspomina.