Skocz do zawartości

Początki malawi 112L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam po dłuższej przerwie. Troszkę się w baniaczku zmieniło, więc opiszę co i jak. Do baniaka trafiło 12 małych 2-3cm saulosi, które mają się bardzo dobrze i rosną jak na drożdżach. Po wybarwieniu selekcja i nadmiar do zoologika. Do baniaczka dorzuciłem jednak drugi filterek JBL 701 bo 901-ka nie zbierała wszystkich odchodów rybek. Teraz jest czyściutko. Parametry wody utrzymują się na idealnym poziomie więc i rybkom żyje się dobrze. Niestety moje przeczucia co do wapienia filipińskiego się potwierdziły. A mianowicie... baniak przechodzi właśnie wzmożony atak okrzemków więc kamienie zmieniają kolor na brązowy. Pojawiły się również punktowo zielenice (tak myślę) więc kamień przypomina wojskowe moro. Glony pojawiają się tylko na kamieniu. Nie mam zamiaru tego czyścić, bo to walka z wiatrakami. Mam nadzieję że zielenice się szybko rozwiną i kamień zacznie jakoś wyglądać. Na razie tragedia. Piszę to by inni forumowicze którzy będą zakładać akwarium wzięli to pod uwagę. Tu albo się glony pokocha, albo wapień wynocha. :D Rybki natomiast na wapień nie narzekają, wykopują niezliczoną ilość grot w piasku i pływają między szczelinami jak szalone. Razem z żoną wypatrujemy samca dominującego, bo już się taki pojawił. Jest największy z całej gromadki, pojawiły się mu czarne grzbiety płetw, no i co tu gadać RZĄDZI. Nie możemy się doczekać aż się wybarwi. Co ciekawe strasznie rośnie bo ma już około 4-5cm. Podsumowując - pysie suuuppeerrr. Nie wyobrażam sobie innych ryb w baniaku. Patrząc w przyszłość obawiam się troszkę rozstania z połową załogi baniaka, ale mus to mus. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy pomagali mi w starcie baniaka.

Cześć kolego. Mam prośbę do Ciebie a mianowicie czy możesz dodać jakieś foty twojego akwarium bo właśnie mam dokładnie taki sam kamień jak ty i zastanawiam się jak będzie on wyglądał w przyszłości bo mi dopiero "zarasta" okrzemkiem i lekko się zaczyna zielenić. Możesz wysłać mi na email:dejo555@interia.pl lub dać linka w poście. Z góry dziękuje i gratki dla żony za gust bo mi też sie podoba ten kamień :)

Opublikowano
Ja również, ale gusta są różne. Tak czy siak kolega dejo555 już będzie wiedział czego się może spodziewać.

Dziękuje,dziękuje :) Szczerze mam mieszane uczucia co do uroku tego wapienia ale mam nadzieje że na żywo będzie ładniejszy ale pożyjemy i zobaczymy. Pozdrawiam i dzięki.;)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Zgodnie z przewidywaniami wapień wylecial z baniaka. Nie polecam nikomu tego kamienia. Przy próbie zmiany cyrkulacji podniosło się tyle syfu że momentalnie został wymieniony na zielony serpentenit. W załączeniu zdjęcie po zmianach. Proszę o ewentualną opinię. Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

post-12594-14695713490004_thumb.jpg