Harnas Opublikowano 31 Lipca 2012 #1 Opublikowano 31 Lipca 2012 Witam . Mam zamiar dzisiaj zakupic baniak 200/60/60 tyle ze bez szafki. Mam kilka pomyslow odnosnie szafki jak ja wykonac ale chcial bym skonsultowac sie z bardziej doswiadczonymi klubowiczami. Bardzo prosze o pomoc odnosnie wykonania i z jakiego materiału .
Maciek Opublikowano 31 Lipca 2012 #2 Opublikowano 31 Lipca 2012 Harnaś ja do trzystu litrów robiłem stolik z blatów kuchennych o gr4cm i szafka jest pancerna ale u ciebie to trzeba raczej stelaż spawać.
Slawek-meszek Opublikowano 31 Lipca 2012 #3 Opublikowano 31 Lipca 2012 Tak może być stelaż jak najbardziej Ja mam szafkę pod 720l standardowa i akwa stoi i nic się nie dzieje:-)
makok Opublikowano 1 Sierpnia 2012 #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Ja mam stelaż którego parametry wraz ze schematem pokazywałem na forum... i sobie chwalę. Postaw na czym Ci wygodniej, byle stało równo. Nie będę próbował udowodnić wyższości jednych świąt nad drugimi... ja już się ze stelaża na szafkę nie przesiądę nigdy więcej, bo tak mi wygodniej.
Harnas Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Podziekowal chlopaki!!! nie kupilem 720 ale mam w planach! pozdrawiam
AGAT Opublikowano 9 Sierpnia 2012 #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam - zapadła decyzja na kupno kolejnego akwarium, tym razem przeznaczonego na moje pierwsze malawi. Akwa będzie zakupione u klubowicza p.Wieczorka (o czym jeszcze nie wie ). Wymiary to 200x60x60 z przednią szybą opti. I tu mam małe pytanie. Posiadam sosnową komodę o wym. 180x43 i wysoką na 80cm. Tylną ściankę wzmocnie płytą OSB a na komodę dam blat. Czyli na długość będzie wystawał po 10cm z każdej strony a na szerokość po 8,5 cm. Szafka ma 4xprzegrodę z 1,5cm litej sosny oraz blat 2cm. 1. Czy to będzie stabilne? 2. Czy standardowy blat 2,8 wystarczy? pzdr
Maciek Opublikowano 9 Sierpnia 2012 #7 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Daj grubszy blat np kuchenny 3,8 lub 4 cm, jak mniemam cała szafka jest z litej sosny?, a plecy masz przykręcone do zewnętrznej strony szafki czy wpuszczone w szafkę? jeśli dałbyś wzmocnienie pleców w szafkę (do środka) wtedy bys ustabilizował ją uniemożliwiając jej kołysanie na boki ale jeśli masz plecy przykręcone do zewnątrz to daj np pod te wystające 10cm blatu jeszcze jakieś podpórki np z sosnowych kwadratowych belek i powinno być ok, ja to tak widzę...
makok Opublikowano 9 Sierpnia 2012 #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 szafka pewnie wytrzyma, ludziom wytrzymują to i Tobie, ale ja i tak jestem zwolennikiem stelaży, więc więcej nic do powiedzenia w temacie nie mam
AGAT Opublikowano 10 Sierpnia 2012 #9 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Dziękuję za szybką odpowiedź. Szafka oczywiście z litej sosny. Tylne wzmocnienie mam zamiar przymocować dodatkowo do wszystkich elementów komody - co myślę zabezpieczy ją przed kołysaniem. Blat 4cm - w castoramie tak grubych nie widziałem, ale poszukam. Makok - to jest salon na poddaszu i wszystkie elementy są z sosny - ciężko by mi było metalowy stelaż wkomponować w całość pzdr
makok Opublikowano 10 Sierpnia 2012 #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 sstelaż z definicji służy obudowaniu go może być sosną
Rekomendowane odpowiedzi