Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uznałem, że obniżenie stężenia NO2 i dodanie bakterii przyspieszy proces przekształcenia pozostałego NO2 na NO3 i ogólnie przebieg całego cyklu.

Opublikowano
Uznałem, że obniżenie stężenia NO2 i dodanie bakterii przyspieszy proces przekształcenia pozostałego NO2 na NO3 i ogólnie przebieg całego cyklu.
To jedna z metod na obniżenie NO2 w zbiorniku, zwłaszcza już zarybionym. Tylko wtedy powinno dodawać się szczepy bakterii bez pożywki. Bactozym to bakterie z pożywką.
Opublikowano

Może ten BACTOZYM nie był konieczny (nauka dla mnie) ale jak została kaps. ze startu no to do baniaka, jeszcze jak się czyta że:

• zaleca się jego użycie preparatu również po każdorazowej podmianie wody, czyszczeniu filtra lub po okresie stosowania środków leczniczych

• po użyciu środka, do nowo urządzonego akwarium można wpuścić ryby już po 24 godzinach

• zawarte w kapsułce enzymy redukują zanieczyszczenia organiczne, poprawiają jakość wody, zapewniają krystaliczną czystość wody

• preparat wspiera i przyspiesza proces utleniania azotynów poprzez uaktywnienie bakterii nitryfikujących

• koloidy umożliwiają szybsze gromadzenie się kolonii bakteryjnych w filtrach i na wszystkich powierzchniach akwarium

to choć się wie, że 24h to fikcja i ma się rezerwę do sloganów reklamowych to jakoś człowiek zawierza, że raczej pomoże niż zaszkodzi.

Nie było moją intencją namawiać kogokolwiek na konkretny produkt lecz podzielenie się spostrzeżeniami z własnego startu akwa.

Pozdro

Opublikowano

Kriso rozimiem i doceniam twoją pomoc, nie dodałbym bactozymu bo nie mam ;) mam za to biodigest i na razie nie zamierzam zmieniać aż do końca cyklu ale za to wasza rozmowa była pouczająca.

08.08.12 dziś no2 03-04 zoolek

no3 01-05 jbl

czy mam podmienić jeszcze wodę i dodać jeszcze biodigest czy poczekać jeszcze?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś 13.08.12

no2 0,1-0,2 zoolek

no3 1 JBL

nh4 <0,05 JBL

Nie podmieniłem wody ostatnim razem tylko dałem 2x biodigest, dziś też tak zrobiłem ale zastanawia mnie zapach wody bo jest taki jakby stęchły, powinienem coś z tym zrobić czy poczekać do zamknięcia "CA" i dopiero wtedy podmienić? i temperatura wody jest na granicy 29 stopni C, pomimo iż nie świecę światłem i nie mam grzałki, czy to może być wina filtra wewnętrznego?

ps; drażni mnie ten test zoolek'a muszę kupić JBL, łatwiej się czyta :)

14.08.12 wyłączyłem filtr wew. i okazało sie że temperatura spadła o 3 stopnie teraz utrzymuje się na poziomie 27stopni C

29.08.2012 Dziś kupiłem w końcu test JBL no2 i wyszło niemierzalne próbka prawie przeźroczysta, ale z racji pory (20;00) sprawdzę jeszcze w ciągu dnia, mam natomiast inny kłopot, włączyłem dziś światło na 10 godzin i temperatura skoczyła mi znowu do 30 stopni C, chłodzenie butelka z lodem nie wchodzi w grę na dłuższą metę bo wygląda na to że to stała temperatura i że tak ma być(nie mam grzałki w akwarium) czy zamontowanie w akwarium dodatkowo wiatraczków w celu wzmożenia cyrkulacji powietrza coś da ?, obecnie mam w pokrywie światło 2 x39w ale chyba zmiana mocy belki też nic nie da, bo tylko wydłuży się czas nagrzewania wody, czy jest coś co można zrobić żeby temperatura była niższa ? proszę o pomoc

Opublikowano

Maciek jeśli masz taką możliwość, to sprawdź temperaturę wody innym termometrem. Czasami trafi się na jakiś trefny model. Ja tak miałem w roślinnym dopiero kontrola trzech termometrów pokazała, że mój zawyżał temperaturę o trzy stopnie.

Opublikowano

A może ktoś poda jakiegoś dobrego producenta termometrów, ja mam takie za kilka zł, żółte z czerwonym płynem wskazującym. Nie pamiętam firmy ale takie najtańsze, może faktycznie są do... ?

Opublikowano

Najlepiej jak masz możliwość to pożycz od kogoś. Ja np. pożyczyłem w sklepie zoologicznym (znałem sprzedawce). Co do marki to nie pomogę bo u mnie własnie jeden ten zwykłu był trefny ale drugi działał dobrze i jego wskazania pokrywały się z trzecim termometrem (troche droższym). Obecnie mam alektroniczny jbl działa dobrze ale w necie są o nim różne opinie.