Skocz do zawartości

Zakladanie akwarium - dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego podswietlać? To chyba wynika z tego co napisalem w pierwszym moim tutaj poście. Ten link do zdjęcia, który zamieściłem wczoraj o 20.30 dał mi taki pomysł.

Poczytałem też troche o ledach i nie wiem dalej, czy duże listwy ledowe (na całości) spełnią zadanie dobrego oświetlenia czy są za słabe. Odpowiedzi są bardzo niejasne. Na zdjęciach z linku akwa wygląda fajnie, ale nie wiem czy to kwestia zdjęć. Da rade wybarwić ładnie ryby LEDami czy muszą być świetlówki (HQI odpada z racji pokrywy i prądu chyba...)

Opublikowano
Da rade wybarwić ładnie ryby LEDami

Pewnie, że da radę. Tylko nie paseczkami ledowymi :) Tylko porządnymi ledami cree (czyli najtaniej wyjdzie Cię DIY) A nie wiem, czy juz takie DIY da radę umieścić pod pokrywą.

HQI odpada z racji pokrywy i prądu chyba

Do pokrywy 100x40 dają chyba 2x30w T8, HQI ma 70W, więc różnicy nie poczujesz :)

Opublikowano

ekspedyt szczerze mówiąc podoba mi się to akwa z twojego linka i fane gat maingano i sauloski :D ile ma litrów ten zbiornik?Oświetlenie też fajnie wygląda :)

Opublikowano

Zbiornik z link'a ma 200 na 40 na 40 cm. Tak napisal wlasciciel. A jesli chodzi o piasek bialy to gdy przeglada sie akwa mam wrazenie, ze wiecej jest z jasnym podlozem. Wiem, ze nie jest to wtedy wycinek mlawii. Czyli wiekszosc uzywa czarnego bazaltowego?

Wracajac do oswietlenia. Swietlowki t5 wybarwia rybki jak ledy czy slabiej, czy moze lepiej? Z ledami porzadnymi jest sporo zabawy. Moze wystarczy dobrac dobre dwie swietlowki? Nie bedzie tyle pracy przy tworzeniu zbiornika. ??

Opublikowano

Biale - czarne. Gdyby zycie przypominaloby system binarny byloby latwiejsze ;-)

A co z oswietleniem? Pomijajac prad, czy efekt kolorystyczny plywajacych szkrabow bylby lepszy na dobrze dobranych swietlowkach czy na ledach?