Jump to content

Akwarium 380l Sprzet

pawelmisiek

Recommended Posts

Witam, wlasnie zalozylem swoje akwarium malawi i chcialbym uslyszec kilka opini.

Wymiary: 140x60x50

Filtracja: JBL e901, Eheim proffesional II, Napowietrzacz

Oświetlenie: 4x36W , dwie marine-glo , dwie SERA DAYLIGHT BRILLIANT

Podloze : Piasek kwarcowy, kamienie jak na zdjeciach

Roslinnosc: Valisneria

Grzalki: 2x300W

Pytania dotycza filtracji co do mocy to raczej wystarczy, ale czy dobrze mam to ustawione i czy potrzebny jest cylkulator.

Pierwszy filtr ustawiony jest : wlot lewa strona koło grzałek, wylot prawa strona na dole.

Drugi filtr wlot lewa strona obok wlotu pierwszego , wylot deszczownica ustawiona po lewej stronie na długości tylnej szyby (ustawiona w góre) .

I teraz czy mam coś zamontować na prawym boku aby pchało wodę w lewą stronę (wzdłuż przedniej szyby ) np. mogę zamontować silny filtr wewnętrzny i umieścić go na prawej ścianie z wylotem w lewą stronę wzdłuż przedniej ściany. Dobry pomysł ??

post-12541-14695713342602_thumb.jpg

post-12541-14695713343032_thumb.jpg

post-12541-14695713343595_thumb.jpg

Wg moich obliczen to masz 420l.;)

Jezeli chodzi o filtracje to zalezy jaka obsade planujesz i wtedy bedziesz wiedzial czy wystarczy.

IMO to powinienes wloty filtrow zamontowac w dwoch tylnich rogach, tak samo wyloty, z tym ze jeden wylot ustawiony aby "dmuchal" wzdluz tylniwj szyby, a drugi po skosie na przednia.

Wtedy zobaczysz czy jest odpowiednia cyrkulacja i nic nie zalega na piasku.

Dwie grzalki 300W to przerost formy nad trescia;) chyba ze akwa stoi w chlodni:rolleyes: .Na ten litraz wystarczy jedna.

140cm dlugie, 60 wysokie i 50 szerokie to nie wiem ile ma:D Tyle mi powiedzial gosciu od ktorego kupilem.

Co do obsady to 4 gatunki z tych poniżej:

Metriaclima sp. msobo Magunga

Metriaclima sp. Membe Deep

Labidochromis sp. Hongi

Pseudotropheus socolofi

Labeotropheus trewavasae

z tymi wylotami może być problem żeby tak ustawić bo ten filtr eheim jest zrobiony z rurek PCV (tak miał zrobione poprzedni właściciel) i wlot jest na wysokości tych białych kamieni z lewej strony , a wylot w prawym tylnym rogu i ciężko jest coś z tym zrobić. A co do grzałek to wyjmę jedną:D

Tak jak pisałem mogę włożyć filtr wewnętrzny na prawą ścianę aby robiła ruch wody po przedniej ścianie w lewą stronę.

Tak miedzy nami to powinieneś zakupić filtr wewnętrzny o wydajności 2000l/h do zbierania kupek a i cyrkulator też ma rację bytu ja w 450l 150x50x60 miałem taki osprzęt i było czysto na dnie

M membe deep z M msobo magungą nie mogą być razem ponieważ samiczki są takie same wiec będą sie krzyżować Wiec odsada już Ci się wyklarowała

Tak miedzy nami to powinieneś zakupić filtr wewnętrzny o wydajności 2000l/h do zbierania kupek a i cyrkulator też ma rację bytu ja w 450l 150x50x60 miałem taki osprzęt i było czysto na dnie

Kazde akwa jest inne i jedno nie jest rowne drugiemu.

Nie przesadzasz z tym sprzetem?;)

Dwa filry zew.+wew. +cyrkulator.IMO to duzo za duzo.osobiscie w 576l. mam dwa filtry zew. i tez mam czysto na dnie i nie wiem co to jest odmulanie dna.:D

Jak juz ma to wszystko to dlaczego ma tego nie używać O cyrkulatorze napisałem we wcześniejszym poście a później już nie było mowy o nim wiec jakie za dyzo? Czytamy ze zrozumieniem nawet jak sam zauważyłeś wylot jednego z zew ustawiłem jako cyrkulator A nie wiem o Ci chodzi z ym odmulaniem dna:-)

Co do wylotu filtra to wezme troche weza i ustawie go na przednia szybe , a ten wewnetrzny ustawie wlasnie po lewej zeby zrobic ruch wody i nie bede musial kupowac cylkulatora. Ale zastanawiam sie czy do tego wewnetrznego wkladac filtr czy po prostu zrobic go jako cylkulator i tylko zeby pchal wode ?