Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to mój pierwszy post na tym forum . Mam akwarium 275 i 112 l 110x50x50 i 80x30x40

jakie pyszczaki (dla mnie wszystkie pielęgnice z malawi to pyszczaki nie znam ich nazw początkujący ) polecicie do takich zbiorników . w obu akwariach filtracja na przyzwoitym poziomie . Zależy mi aby rybki nie były trudne w hodowli ph hk ob pko jeszcze nie bardzo rozumie a w większości postów to ludzie chyba wychowankowie młodego chemika :)

zależy mi aby rybek było xx sztuk , nawet w małym akwarium mogą być małe ale żeby tętniło życie .

Ps . Chciałbym mieć korzenie w dużym akwarium . Widziałem posta w tym temacie i jedni mówią ze da rade a drudzy z nie ma opcji

Opublikowano

Korzeń będzie Ci zakwaszał wodę, a pyszczaki muszą mieć wyższe ph. Na mój gust w 112l. możesz mieć tylko jeden gtunek i to mniejszych rybek. Mogą to być Saulosi, albo demasoni. Popatrz sobie w galerii, albo wpisz te nazwy w google. Ja trzymam się zasady, że na jedną rybkę powinno przypadać 25l. wody, w takim małym akwarium to maks 5 pyszczaków. Na Twoim miejscu sprzedałbym te dwa akwaria i kupił jedno duże. Wtedy mógłbyś mieć nawet trzygatunkowy zbiornik. W tak małych jak Twoje większość pyszczaków odpada.

Opublikowano

Co do zmiany na jedno to planuje dokupić 3 większe na razie mnie ogranicza wielkość zbiornika brak miejsca ,ale to kwestia dokończenia wykończenia domu za jakiś czas. Wracając do tematu to widziałem w sklepie szczelinowce i nie były takie wielkie a podobno nie rosną tak bardzo , nie wiem jak z bronieniem terytorium .

A jak z trudnościa hodowli Saulos i demasoni ?

Generalnie podobają mi się pyszczaki takie jak pyszczak plamisty tylko ze on rośnie dosyć spory .

Opublikowano

Zbrojniki odpadają zdecydowanie. Albo Malawi, albo zbrojniki. Nie to Ph. Na 112l. to już Ci marek_z_81 napisał i ja wcześniej też. Albo małe stadko Saulosi, albo zbrojniki, gupiki, kiryski itp. Szczelinowców też nie mieszaj z pyszczakami.

W tym większym zbiorniku możesz trzymać Saulosi i jakiś drugi wszystkożerny lub roślinożerny gatunek. Przejrzyj sobie Galerię na Klubie Malawi. Jest tego mnóstwo. I w żadnym wypadku nie mieszaj biotopów! To szkodzi rybkom i je męczy. Albo Malawi, albo Tanganika, albo zbrojniki z gupikami.

Opublikowano
Rozwin swoją myśl co komu szkodzi ???

Szczelinowce zajmują na stałe kilka miejsc w jaskiniach i tam zazwyczaj przebywają. Większe i silniejsze Pyszczaki mogą z racji swojego terytorializmu przeganiać je z kryjówek albo tak mocno je zdominować, że te nie wyjdą z ukrycia i właściciel ich nie będzie oglądał. Poza tym nie jestem zwolennikiem łączenia Tanganiki i Malawi, ponieważ są to zupełnie różne ryby. Szczególnie pod względem wyglądu. Jeśli nawet mają podobne wymagania co do parametrów wody i również są terytorialne, to jeszcze nie powód, żeby je łączyć. Po prostu miłośnik Malawi będzie miłośnikiem Malawi, a tanganiki będzie miłośnikiem Tanganiki. Co do większych przeciwskazań łączenia tych biotopów niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie.

Opublikowano

Więc nie mieszać . jak poczytałem o szczelinowcach to odpadły ze względu na temat posta miała być łatwa obsada .pyszczaki afra myślałem ale też nie są takie łatwe .

moje ostatnie pytanie to w tym dziale to jakie jest tempo rośnięcia rybek

myślałem aby kupić po 2 sztuki z jednego gatunku w kilku miejscach aby ( pomieszać geny nie wiem czy dobrze myślę) i tak że około 20 małych 4-5 cm pyszczaki w tym 275l a jak dorosną to nadmiar oddać chętnym .

tylko jakie jest tempo ich rośnięcia bo jak po miesiącu będą już duże to nie ma sensu