rayan85 Posted July 15, 2012 Share #1 Posted July 15, 2012 Witam, Posiadam akwa o wymiarach 175x46x44, jakieś 350l a w nim filtry: zew. JBL CristalProfi e900 oraz wew. bio crystal 1000. Zastanawiam się czy nie zmienić filtra wew. na mocniejszy. Czy waszym zdaniem może zostać obecna filtracja i jak skierować strumień wody? Mam takie ustawienie: f.zew. zasys wody tylna ściana w rogu , strumień wypływa górą wzdłuż tylnej ściany, f. wew. w przeciwnym rogu z tylu , strumień skierowany na przednia szybę po skosie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek-meszek Posted July 15, 2012 Share #2 Posted July 15, 2012 Masz dość długie akwa i powinieneś zakupić sobie cyrkulator jvp102 i filtr wewnętrzny powinien byc moim zdaniem o przepływie 2000l/h np At 203 Wylot z zewnetrznego ustaw sobie wzdluż sciany tylnej ale górą zeby napowietrzal zbiornik pod spodem ustwa filtr wewnetrzny w tym samym kierunku Cyrkulator ustawiłbym po przeciwnej stronie wew i wylot ustawiłbym po skosie na przednia szybę lub całkowicie wzdłuż przedniej szyby Link to comment Share on other sites More sharing options...
rayan85 Posted July 16, 2012 Author Share #3 Posted July 16, 2012 Wiec muszę zmienić filtr na większy 2000l/h. Pytanie o jvp 102 , czy kupić wersje na przyssawki czy na magnes? różnica w cenie jest zauważalna, czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek-meszek Posted July 16, 2012 Share #4 Posted July 16, 2012 Powiem tak jak masz kupić na przyssawki to kup sobie lepszy cyrkulator za 100-120zl Jvp 102 miałem dwie sztuki na przyssawki i nie było z nimi problemu i były praktycznie nie słyszalne A teraz decyzja należny do Ciebie:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaro Posted July 16, 2012 Share #5 Posted July 16, 2012 na przyssawki IMO jest lepszy, ten na magnes był po prostu głośniejszy, przyssawki lepiej tłumiły mi hałas. Samo urządzenie jest identyczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rayan85 Posted July 16, 2012 Author Share #6 Posted July 16, 2012 Cyrkulatory jvp102 są dostępne na allegro w cenie ok 80zł ale IMO to jakaś zagadka nikt nie posiada, myślę ze wydajność tych 5000l/h wystarczy a i IMO skoro lepszy będzie do ściągnięcia przez sklep zoo w moim mieście. Podsumowując filtr 2000, i cyrkulator 5000 jvp102 lub IMO. a tą cyrkulacje umieścić dołem czy górą i lekko w stronę dna? Zajrzałem na allegro i ceny są dość dziwne jesli chodzi o jvp to są nawet od 35 zł , troche to podejrzane. Bo jakim cudem u jednego sprzedawcy towar jest w cenie 70 u innego 35 ? :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamg567 Posted July 16, 2012 Share #7 Posted July 16, 2012 ale IMO to jakaś zagadka nikt nie posiada, myślę ze wydajność tych 5000l/h wystarczy a i IMO skoro lepszy będzie do ściągnięcia przez sklep zoo w moim mieście. http://pl.wikipedia.org/wiki/IMO Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_z_81 Posted July 16, 2012 Share #8 Posted July 16, 2012 IMO to jakaś zagadka nikt nie posiada IMO to nie filtr:p tylko skrót In My Opinion czyli moim zdaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rayan85 Posted July 16, 2012 Author Share #9 Posted July 16, 2012 no ładna farba tak to jest jak nie ma się obycia w "świecie" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek-meszek Posted July 16, 2012 Share #10 Posted July 16, 2012 Masz linka do tanszego jvp102 http://www.aquario.pl/pompy-akwarystyczne/528-jvp-102-pompa-cyrkulacyjna-5000l-h.html nawet wczoraj zamówiłem następnego Jestem z niego zadowolony Ceny sa rozne jak wszedzie ale podstawa to jest taka ze na magnes sa droższe jak pisałem wczesniej na ssawki jest tańszy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts