Psota Opublikowano 4 Lipca 2012 #1 Opublikowano 4 Lipca 2012 Witam Wczoraj przeniosłam do kotnika 30l samiczkę. Wodę do niego wlałam z ogólnego. Dzisiaj zauważyłam że samiczka ma przekrwione skrzela :-( co się dzieje???
zdrowy_zab Opublikowano 4 Lipca 2012 #2 Opublikowano 4 Lipca 2012 A w tym 30l jest odpowiednia filtracja biologiczna ? Sprawdź parametry.
kunta Opublikowano 4 Lipca 2012 #3 Opublikowano 4 Lipca 2012 Napisz vo masz w tym kotniku poza woda i ryba?
Psota Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor #4 Opublikowano 4 Lipca 2012 Zrobiłam pomiary ph 8.0 - 8.5 NO3 - 20 filtr wewnetrzny HJ-111B ABS - firmy Hanza Aquaristic Grzałka z termostatem dosłownie na dnie troszkę żwirku - takie małe kosteczki 5 mm na 5 mm Czy te skrzela to coś poważnego??:-( Może to być objaw stresu? bo nie było łatwo ją wyłowić z 400l ogólnego
zdrowy_zab Opublikowano 4 Lipca 2012 #5 Opublikowano 4 Lipca 2012 A jak z no2 ? Wewnętrzny, rozumiem dojrzały ? W tym 30l pływa coś prócz tej samicy ?
Psota Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor #6 Opublikowano 4 Lipca 2012 Niestety nie mam testu na NO2 Filtr niestety świeżutki - dosłownie wczorajszy :-( Kupiłam kotnik jak zauważyłam że samiczka ma ikre w pyszczku. Straciłam już tyle maluchów że chciałam jak najszybciej ją odłowić. W kotniku jest tylko ta samiczka. Martwię się o te skrzela W ogólnym mam 7 samczyków Johanni 4 samiczki Johanni 2 samczyki Maylandia red red 3 samiczki maylandia red red 1 samczyk pyszczaka złocistego Jak się pojawią jakiekolwiek maluch odrazu znikaja:-( dlatego kupiłam kotnik
zdrowy_zab Opublikowano 4 Lipca 2012 #7 Opublikowano 4 Lipca 2012 1. No i własnie...wina niedojrzałego filtra. 2. To normalne, że maluchy znikają...dorosłe je sobie jedzą Pytanie, czy masz gdzie oddać maluchy. Teraz możesz kupić biodigest prodibio, albo oddac samiczkę do ogólnego i nastepny miot przeniesc do kotnika (po tym, jak filtracja dojrzeje) albo zakupić kotnik siatkowy (wsadzasz do ogólnego akwarium).
Psota Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor #8 Opublikowano 4 Lipca 2012 Nie wiem czy to się nada - mam Esklarin firmy Tropical - jest to uzdatniacz wody. 10 ml Czy on w czymś tu pomoże?? Czy można go wlać jak rybka jest w kotniku??
zdrowy_zab Opublikowano 4 Lipca 2012 #9 Opublikowano 4 Lipca 2012 Ten preparat nic nie pomoże. Pomóc mogłby biodigest prodibio.
Psota Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor #10 Opublikowano 4 Lipca 2012 Możesz napisać jakiej to firmy? Czy te zaczerwienione skrzela są zagrożeniem dla życia samiczki? Pyszczaki mam dopiero od 4 miesięcy - uratowałam je przed ubikacją i dopiero poznaje ich zachowanie. Od 18 lat mam akwaria ale nigdy z takimi skrzelami się nie spotkałam. Zdrowy ząb dziękuję Ci bardzo za pomoc Bardzo mi się przydadzą Twoje rady
Rekomendowane odpowiedzi