Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam pojecia czemu, ale zachorowała moja samiczka m.emmiltos( ktora wlasnie inkubowala) ... Ogolnie zachowuje sie normalnie tylko:

- oczy ma wyłupiaste a wookol tych galek ocznych jest, tekie białe... tzn. wyglada to tak jakdgdyby to coś białego wysadzalo te gałki...

- miała lekko zbiaławe/postrzępione płetwy

- mocne/ silne ubarwienie..

Opublikowano

Wiecej info...

Jaka woda :?: Przede wszystkim NO2 i NO3, bo one najczęściej są przyczyną wytrzeszczu.

Mocne ubarwienie, tzn. :?: Zrobiła się ciemna :?: buro-brązowa, szara, czy nabrała kontrastujących barw :?:

Opublikowano

zrobiła się czarno szara... NO3 na poziomie 10-20mg.. PH 8.0 /PO4 -1/

No możliwe, że to jest przyczyna a mianowicie ostatnio pokusiłem sie o kupno żywych wodzenii w woreczku(nie morozonych)...

Opublikowano

A może poprostu jest zagoniona? Moja red red była okazem zdrowia do momentu kiedy nie zaczeła inkubować. W dzień nie było nic widać ale gdy przypatrzyłem się w nocy przy światłach led zobaczyłem prawdziwy dramat. Mimo szybkiej reakcji nie udało mi się jej uratować. Cała biedula pogryziona i postrzępione płetwy. Może to jest powód.

• 2 lata później...
Opublikowano

Dołączę się do wątku. Moja jedna rybcia ma tak samo. Nie wiem czy jest to samiec czy samica, bo jest jeszcze młoda, ale objawy:

- oczy ma wyłupiaste a wokół tych gałek ocznych jest, takie białe... tzn. wygląda to tak jakby to coś białego wysadzało te gałki...

- jest wybarwiona na bardzo ciemny kolor

- ciągle leży pod kamieniem

Płetw nie ma postrzępionych i u żadnej innej nie ma takich objawów. Parametry podam później, ale czy wiecie co to może być i jak leczyć?

Opublikowano

wytrzeszcz oczu zazwyczaj jest spowodowany zaburzeniem równowagi wodnej organizmu a to zazwyczaj bierze się z uszkodzenia wątroby/nerek. Przyczyną mogą (ale nie muszą) być bakterie. Jeżeli jesteś pewna że ryba nie została pobita to możesz jej zrobić kurację z bactopuru direct (w osobnym zbiorniku), szanse jednak są stosunkowo niewielkie. Tym mniejsze im większy jest wytrzeszcz i towarzysząca mu puchlina (obrzęk ciała)

Opublikowano
A powiedz mi czy to się może przenieść na inne ryby? I czy ten bactopur kupuje się w aptece na recepte?

Czy się przeniesie na inne ryby tego nie wiem, ale kupić go możesz w akwarystycznym - Sera go robi.