Jump to content

Zmiana obsady?

Recommended Posts

Witam.Jakiś rok temu postanowiłem założyć akwarium z pyszczakami.Wybór padł na Saulosi Coral 1+5.Ryby kupiłem od hodowcy,który jednak nie dawał mi gwarancji że to faktycznie będzie 1+5.

Jedna z "samic" od początku się wyróżniała-miała inny kształt pyska-bardziej szpiczasty i z czasem kiedy kolor pozostałych samic stawał się przyciemniony to jej cały czas był jaskrawo żółty.Przy okazji okazało się że mam na 100% 2 samce Saulosi-jeden jest zdominowany i cały czas siedzi za filtrem.

No ale wracam do sedna,czyli żółtej rybki.Zamieściłem jej zdjęcie w galerii i na innym ogólnym forum akwarystycznym i jak na razie wszyscy stawiają na red red.

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=156677

Ciekawy jest też wygląd jednego z maluszów jakich się doczekałem (ostatnio mnożą się na potęgę,aż mnie to zaczyna przerażać ;) )

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=156685

Reszta maluchów jest pomarańczowa.

Jak myślicie,jeśli mam samca red red to może się krzyżować z saulosi?

Muszę chyba zrobić coś z obsadą.Mam takie opcje:

a)1+3 saulosi + 1+3 red red wtedy pozbywam się drugiego samca saulosi i dokupuję 2 samice red red

b)1+5 saulosi -pozbywam się 1 samca saulosi i red red i dokupuję 2 samice saulosi

Moje akwarium to 112l,ale skoro 2 samce z 2 różnych gatunków się dogadują dlatego pomyślałem o opcji a.

Co radzicie?

Wiem że spaliła na panewce.Czyli tego red red mam bezwzględnie oddać razem z drugim samcem saulosi??Tylko pytanie gdzie,bo w pobliskim sklepie nie chcą pyszczaków.

Czuję że z maluchami też będę miał problem..

Przez Allegro są szanse?

No chyba że mogą poczekać na lepsze czasy (większe akwarium)

Sam wiesz jak to jest z tym czekaniem a rybcie rosną i to szybko a miejsca co raz mniej Przykro mi, ale jak nie będziesz miał większego akwa w najbliższym czasie (miesiąc) to po prostu nie możesz trzymać tych redów A co do samca saulosi to zostaw jak bardzo chcesz ale nie wróże jemu kolorowego dorastania :-)

• Dziękuję 1

W ciągu miesiąca to na pewno nic się nie zmieni.Trudno,oddam tą rybkę i tego zdominowanego samca Saulosi,jak znajdę kogoś chętnego.

Dzięki za rady.

--

Ogłoszenia zamieszczamy tutaj http://www.klub-malawi.pl/index.php/gielda

Dziś zauważyłem,że ten red red "walczy" ze zdominowanym samcem saulosi-tak napina skrzela i podpływa i się cofa i tak w kółko.

EDIT: Dzięki za radę,ale na tamtej stronie nie widzę nigdzie opcji dodania nowego ogłoszenia...