Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli masz

a) świderki

B) co tydzien mieszasz przy podmianach piach

To nie masz się co martwić o strefy beztlenowe.

A nalezy zwrócić uwagę, ze większosc (jesli nie wszystkie) tematy o płochliwości, powiązane są z zakupem ryb w "osiedlowych zoologach".

Imho małą kwiestie ma tutaj grzebanie w akwarium.

Opublikowano

Gorzej jak takowe ryby dopiero po czasie się tak zachowują, wątpliwe, że to wina kupna z zoosklepów. Kupię ryby z pewnego źródła i co innego może spowodować, że zaczną się płoszyć. Moim zdaniem nie ma reguły i problem pewnie tkwi w czymś innym ale jak do tej pory nie wiem w czym. Jak myślicie?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja mam podobny problem, że jak podchodzę pod akwarium to wszystkie ryby się pochowają. Po jakiś 30 min zaczynają wychodzić.

Druga zależność jaką zauważyłem to, że moje pysie chętniej pływają po całym akwarium jak filtr jest wyłączony.

Opublikowano

ocieranie się ryb jest symptomem jeśli jest częste (zauważalne) i moim zdaniem wynika wprost z parametrów wody (głównie azotany ale też twardości i ph) - ryby mogły być przyzwyczajone do innej wody przed zakupem

inną sprawą jest ciśnienie osmotyczne wody w wyniku twardości/zasadowoości - inne niż zalecane powoduje utrudnienia w oddychaniu, ściąganie skóry, nadmierne wydzielanie śluzu lub jego niedobór itd. - wniosek wysnułem na przykłdzie moich pawiookich, które dosłownie przeszły metamorfozę zbiornika z wód przejrzystych neutralnych, w wody czarne kwaśne... było widać rozchylone płaty skrzelowe, zaczerwienione skrzela, chropowatość łusek, ocieranie, łapanie powietrza przy powierzchni itp... tylko moja zdecydowana reakcja je uratowała

jednak przy częstym ocieraniu nie należy pomijać wśród przyczyn ewentualnych pasożytów skóry i/lub skrzeli

do Meniu: kilka postów wcześniej napisałem kilka rzeczy... sprawdź u siebie, płochliwość to tylko lżejszy objaw niż ocieranie się... zapewne coś wybierzesz stamtąd, nad czym musisz popracować

• 2 lata później...
Opublikowano

Jeżeli ryby sa nie wiadomo jakiego źródła jakie pokolenie itd. tak bedzie nic nie poradzisz !!! Ja miałem niby z pochodzenia PEWNEGO i co ?? miałem to samo!!! Co niektórzy wiedza odkogo miałem ryby!!! Teraz wszystko wyszło jakie źródło jakie to ryby!!!!

Opublikowano

Dario możesz mieć nawet f 100 i nie ma prawa tak być. Ryba jest rybą. W swoim akwarium przez rok tylko raz robiłem pomiary, nie stosuje super mega pokarmów itd.Ryby jak widzisz w sygnie mam tylko jeden gatunek f1 (choć certyfikat to i ja Ci mogę wystawic) i nie ma takich problemów. Robicie pływają po całym akwa i w ogóle nie są plochliwe, każdy ruch w pobliżu akwa powoduje, ze ryby siedzą przy szybie.Może masz je za krótko, nie oswoily się albo stosujesz częste zmiany w akwarium.