Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem jak perez dobiera obsady nic Jemu nie ujmując, ale nie można się cały czas podpierać innymi osobami Po to jest forum i że trzeba wyrażać swoje opinie kolego zdrowy ząb a nie podpierać się kims innym

Hmm yellowe jest mało agresywnym pysiem dołożyć jakiegoś mniejszego i będzie git

Opublikowano
Nie, żeby coś, ale perez również nie poleca yellowka do 100cm :) A kto jak kto, on dobierać umie :P

Tutaj akurat sie mylisz, popatrz tutaj, i nie ujmujac nic perezowi nawet jak przez 3 miesiace zmienil zdanie i minmimum dla "yellowka" to teraz 300l.;) to ja uwazam ze spokojnie harem 1+3/4 da rade w 200-tce.

Opublikowano

Radę da, tylko jak urośnie do 14 cm. to bardzo kiepsko się będzie prezentował w takim szkiełku.Druga sprawa czy w ogóle urośnie w takim szkle do takich rozmiarów...

Brazylia ale odkopałeś posta, z zeszłego roku ... ;)

Pisałem tam o dzikusie, że osiąga 10cm a nie pokolenie hodowlane...

W takim tempie niedługo będziecie polecać crabro do 200l i chilumby do 112...

Kolego, dobrze zaproponował ci obsadę matejk( oprócz saulosi + neon spot) i skupiłbym się przy wyborze obsady na tych gatunkach.

Opublikowano

Pewnie że lepiej będzie Yello w 300 a jeszcze lepiej w 1000 litrach ale nie popadajmy w skrajność w drugą stronę :) IMHO spokojnie może funkcjonować obsada obsada Yello z maingano w akwa 100x40x50. Do 14 cm to dorosną tylko nieliczne samce i to karmione obficie wyłącznie mięchem, na co przy połączeniu z maingano raczej nikt sobie nie pozwoli.

Dodam że ryby te zajmują inne części akwa co jeszcze stanowi dodatkowy + dla takiego rozwiązania. Jak kolega załapie bakcyla to zanim te ryby urosną do nominalnych rozmiarów, akwarium mu się 3 razy skurczy ;)

Opublikowano

Lepszym towarzyszem dla yellowka jest M.joanjohnsonae.Ta sama dieta sprawia, że oba gatunki będą rosły prawidłowo.

Kolega dysponuje najmniejszym akwa do hodowli pyszczaków(pow.dna) i jak każdy wie nie poszaleje z obsadą.

W grę wchodzi obsada jedno lub dwugatunkowa z najmniejszych przedstawicieli mbuny.

M.sp"membe deep" jednogatunkowo by się ładnie prezentowało ;)

Opublikowano

Nie wiem czy tylko ja to zauważam czy też więcej osób zwróciło na to uwagę ale ostatnimi czasu wydaje mia się że nastąpiła moda na jakiś taki ekstremizm.

Niektórym się wydaje że im bardziej będą krzyczeć że do 200 litrowego zbiornika można włożyć tylko Saulosi (i to najlepiej jeszcze z odgryzionym ogonem żeby optycznie nie wydawał się za długi :-) )tym będą postrzegani jako lepsi fachowcy.

Nie piszę tu personalnie o kimkolwiek - ba nawet wyłączyłbym z tego Pereza bo znamy się nie od dziś i on zawsze miał takie ciągotki to jednogatunkowych oczek wodnych w pokoju.

Nie dotyczy to również tylko tego wątku.

Chodzi mi o całościowe postrzeganie problemu obsady.

Ja zawsze skłaniałem się do rozwiązań które daje Harisimi, a wiem że dużo ludzi się z nimi nie zgadza, które to w większości były nie aż tak restrykcyjne jak te na które można się natknąć teraz.

Oczywiście że trzymanie 30 ryb w 200 litrach można podciągnąć pod znęcanie się nad rybami, al ni każdy też chce mieć politycznie poprawne akwarium z jednym gatunkiem i to jeszcze nie do końca kolorowym.

Ja osobiście nie widzę żadnych problemów w trzymaniu yellowka w 200 litrach i również nie widzę przeciwwskazań aby nie miał urosnąć do prawidłowych rozmiarów.

To że ryby rosną do rozmiarów znacznie przekraczających te prawidłowe jest winą akwarystów często przekarmiających swoich podopiecznych.

Jeżeli będą prawidłowo karmione nie powinny rosnąć większe niż 10-12 cm co jest niczym zdrożnym w 200 = litrowym akwarium.

Więc do rzeczy - jak dla mnie yellowek z maingano bez problemowo w ilości 10-12 docelowych dorosłych sztuk.