Jump to content

Reaktywacja 200x50x50

Engell1

Recommended Posts

Witam,

Po pierwsze chcialbym sie przywitac, jestem tu nowy ale nie do konca niedoswiadczony. Mialem akwa Malawi jakies 6 lat temu ale po 2 latach musialem sprzedac bo sie przeprowadzalem. Potem mialem epizod ze solniczka no i powracam do Malawi , jestem na etapie przekonywania zony ;)

Do tematu, zamawiam niedlugo akwa 200x50x50 z szyba optiwhite (przod i boczne szyby) i mam kilka technicznych pytan

- o ile akwarium mam upatrzone to brakuje mi pokrywy - czy ma sens pokrywa aluminiowa wzglednie w czym taka pokrywa jest lepsza od plastikowej? Mi sie podoba kolor - aluminium- oraz to, ze pokrywa bedzie stabilna ale czy warto przeplacac? Potrzebuje rowniez otworu na automat do karmienia a we wstystkich aluminiowych jakie znalazlem takowego otworu brakuje.

- oswietlenie : nie wiem dlaczego oferowane sa jeszcze pokrywy z t8 ale wydaje mi sie, ze T5 to podstawa, czy tez sie myle? Czy warto inwestowac w oswietlenie Z regulacja natezenia oswietlenia? Czy 2 x 80W to wystarczy na takie akwarium. Do pokrywy 200cm jakie swietlowki sa stosowane, 150 cm?

- filtr, jaki filtr zewnetrzny do 500 lotrow byscie polecali? Wazne aby byl cichy ! Bo zona mnie inaczej zabije

Z gory dzieki za komentarze

Poudr

Najlepsze rozwiązanie dla Ciebie to:

brak pokrywy:), szyby nakrywowe + oświetlenie HQI 2x70W.

Filtracja narurowa na pompie CO, dwa korpusy równolegle przed pompą jako mechaniki i dwa z matrixem za jako biologia (mogą być szeregowo).

Do tego mocny cyrkulator.

Cisza dla żony gwarantowana:)

Witam ja przesiadam sie z 200 na 720

Tez myslałem o pokrywie aluminiowej,ale cena masakra nie dam 1000 zł za pokrywe tutaj http://www.retez.pl/Pokrywa-3D.php masz fajnie pokazane jak zrobic samemu niezła pokrywe,ja nie jestem za bardzo majsterkowicz ,ale mysle ze dam rade no i oswietlenie i kolor pokrywy dasz sobie jaki ci pasuje ja chce calvados

Pytałem juz w dwóch firmach w jednej wyszło 233 za formatki w drugiej 206 zł dam sobie 1 x39w t5 bo chce mrocznie jak bedzie za bardzo to cos dołoze

ja tylko powiem, abyś dał z każdej strony opti - gdy już bardzo porysujesz przednią szybę, będziesz mógł obrócić akwarium i mieć nieporysowaną szybę - w twoim przypadku float - gdy kupisz OW z każdej strony ten problem cię ominie.

Co do oświetlenia też wybrał bym HQI a akwarium przykrył bym szybkami - albo w ogóle bym nie przykrywał.

Dzieki,dzieki. Najtrudniejszym zadaniem jest jednak przekonanie zony ;)

Akwa bez pokrywy nie wchodzi w gre bo zona twierdzi, ze wilgoc jej szkodzi . . .ach dlugo by gadac.

W tym tyg. Powinno sie wszystko wyjasnic. Jakby co to bede sie meldowal

Pozdro